Pot, flikker, nicht en poot: die woorden zijn niet acceptabel

43% van de niet-LHBTQ-jongeren scheldt met 'homo'

Leestijd: < 1 min

In de aanloop naar de Pride Week heeft NPO3 een onderzoekje laten doen naar woorden voor mensen die vallen op iemand van hetzelfde geslacht. Een meerderheid vindt woorden als gay, homoseksueel en homo acceptabel, net als lesbisch en lesbienne. Woorden die niet kunnen: pot, flikker, nicht en poot.

3Vraagt is een onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Die hebben in opdracht van NPO3 onderzocht welke woorden wel en niet acceptabel zijn om iemand te omschrijven die valt op een persoon van hetzelfde geslacht.

59% van de jonge ondervraagde LHBTQ’s in het onderzoek vindt het niet acceptabel om het woord ‘homofiel’ te gebruiken. 55% vindt het woord ‘lesbo’ niet geschikt om een vrouw te omschrijven die op vrouwen valt.

Scheldwoord
De ondervraagden mochten zelf ook woorden opgeven die ze niet acceptabel vinden. Het vaakst genoemd werden ‘pot’, ‘flikker’, ‘nicht’, ‘poot’, ‘mietje’ en ‘faggot’. Een kwart van de ondervraagde jonge LHBTQ’s heeft het woord ‘homo’ weleens gebruikt als scheldwoord. Onder niet-LHBTQ jongeren ligt dat percentage op 43%. Veel jongeren schrijven dat ze dit als grap bedoelen en niet per se om iemand te kwetsen.

Welke woorden wel acceptabel zijn: ‘homoseksueel’ (vindt 94%), ‘gay’ (87%) en ‘homo’ (82%). Ook ‘lesbisch’ (94%) en ‘lesbienne (91%) zijn gangbare termen.

Pride Week op NPO3
NPO3 pakt flinkt uit met de Pride Week. Zo wordt de revue Showponies van Alex Klaassen uitgezonden en zijn er documentaires en films met LHBTQ-thema’s. Klik hier voor een overzicht van de Pride-programma’s op NPO3.

Coverbeeld: NPO3

Powered by Labrador CMS