Poolse premier steunt conversie-behandelingen

Bisschoppen willen klinieken oprichten

Leestijd: < 1 min

Waar wereldwijd steeds meer landen conversietherapie veroordelen of verbieden, steunt de Poolse premier Mateusz Morawiecki juist het plan van Rooms-Katholieke bisschoppen in zijn land om zogeheten conversiecentra op te richten voor LHBTQ-personen, met behandelingen die mensen ‘hun natuurlijke seksuele geaardheid’ moet laten herwinnen.

Premier Morawiecki deed zijn uitspraken in een radio-uitzending, waar hij werd gevraagd naar zijn mening over de verklaring van Poolse bisschoppen over LHBTQ-personen. In die verklaring is een plan opgenomen voor speciale klinieken waar conversietherapie wordt aangeboden. Hiermee wordt geprobeerd om van homoseksuele personen ‘hetero’s te maken’ of ze proberen trangender personen te ‘overtuigen’ dat ze cisgender zijn.

De premier zei het voorstel van de bisschoppen te ondersteunen. Hij begint zijn antwoord met het stellen dat Polen een breed scala aan vrijheden, tolerantie en respect heeft voor iedereen die geen inbreuk maakt op de vrijheid van een ander mens. “Maar wanneer die vrijheid of waardigheid van een ander persoon wordt geschonden, of wanneer iemand onnodig wordt geprovoceerd, zeggen we: ‘genoeg’.”

In 2018 riep het Europees Parlement de lidstaten op conversietherapie te verbieden. In Nederland is dat overigens tot op heden niet gebeurd.

Bron: OUTtv

Powered by Labrador CMS