Poolse acteur wordt 100 en viert verjaardag met… coming-out

In een ontroerende boodschap

Leestijd: < 1 min

Witold Sadowy is een van de meest gerespecteerde en gewaardeerde acteurs van Polen. Hij werd gelauwerd met vele prijzen, waaronder een officieel Kruis van de Poolse overheid, voor zijn bijdrage aan het erfgoed van het land. Over zijn privéleven sprak hij nooit. Tot nu…

Polen loopt wat acceptatie, tolerantie of hoe je het ook noemen wilt, hopeloos achter op andere Europese landen. Er zijn anno 2020 zelfs complete gemeenten die zichzelf tot ‘LHBTQ-vrije zone hebben uitgeroepen.  In dat licht is het niet minder dan een heldendaad dat acteur Witold Sadowy zich op zijn honderdste verjaardag heeft uitgesproken over zijn seksualiteit.

De waarheid
“Voor mij is het allerbelangrijkst dat de waarheid overleeft”, zei hij in een profiel dat de tv-zender TVP Kultura uitzond ter gelegenheid van Sadowy’s honderdste verjaardag.

Sadowy is geboren in 1920 en brak in 1945 door als theateracteur. Daarna speelde hij in tal van films en groeide hij uit tot een van de grootste acteurs die Polen ooit heeft gekend. Hij stond meer dan vijf decennia op het podium in theaters en werkt tegenwoordig vooral als recensent.

Erfgoed
In 2012 ontving Sadowy het Commandeurskruis en lint van de Orde Polonia Restitutia, voor zijn bijdrage aan het Poolse culturele erfgoed.

Tot voor kort sprak Sadowy nooit over zijn privéleven. Nu deed hij dat wel. “Ik ben er trots op dat ik eerlijk ben. Nooit ben ik getrouwd en kinderen heb ik ook niet gekregen, iets wat ik echt heel jammer vind. En ik ben gay.” Hij besloot zijn statement met de tekst: “Nu heb ik alles gezegd, als een soort biecht.”

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS