Politie New York biedt na vijftig jaar excuus aan voor Stonewall-rellen

"Wat we toen deden, was verkeerd"

Leestijd: < 1 min

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat in New York City de Stonewall-rellen plaatsvonden. De klanten van gaybar Stonewall Inn kwamen in opstand na de zoveelste razzia. De politie heeft nu zijn excuses aangeboden voor de gewelddadige invallen van toen.

Stonewall Inn is een gaybar in de Christopher Street in Manhattan, New York. Gemiddeld twee keer per maand ging de witte gloeilamp aan, een teken dat de politie eraan kwam. Ze vielen de bar keer op keer binnen om er met de inhoud van de kassa vandoor te gaan, maar dat niet alleen: de veelal oudere cliëntèle werd in elkaar geslagen met de wapenstok.

Vlam in de pan
Op zaterdag 28 juni 1969 sloeg de vlam in de pan. De Stonewall Inn stond voor de verandering eens bomvol mensen – er was een eerbetoon gaande aan de eerder die week overleden Judy Garland – toen de politie, getipt door een concurrerend café, weer eens op de stoep stond.

Deze keer pikten de klanten het niet langer. Samen met omstanders vochten ze terug. Sindsdien markeren deze Stonewall-rellen het begin van de homorechtenbeweging in de Verenigde Staten. Wereldwijd wordt de dag gevierd, ook in Nederland. Elke derde zaterdag in juni is het Roze Zaterdag.

Officiële excuses
Vijftig jaar na dato heeft de politie van New York City nu officieel zijn excuses gemaakt. Commandant James O’Neill heeft gezegd dat de invallen ‘verkeerd’ waren en discriminerend richting de LHBTQ-gemeenschap.

Op het New Yorkse hoofdkwartier van de politie zei O’Neill: “Het zou onverantwoord zijn om mee te werken aan World Pride-maand, zonder iets te zeggen over de gebeurtenissen bij de Stonewall Inn, in juni 1969. De acties van de NYPD waren verkeerd. De wetten van toen werkten discriminatie en onderdrukking in de hand. Daarvoor wil ik mijn excuses aanbieden."

Barack Obama
In 2016 riep president Barack Obama de Stonewall Inn en Christopher Street uit tot nationaal monument met de woorden: “Dit is ons eerste nationale monument dat het verhaal vertelt van de strijd van LHBTQ’s voor gelijke rechten.”

Bron: Gay Times / Foto: Creative Commons

Powered by Labrador CMS