Uit onze archieven:

Pim en zijn vriend gingen samen op zoek naar spanning in Berlijn

“In mijn lichaam gaat mijn geilheid de strijd aan met mijn zenuwen”

Leestijd: 15 min

Schrijver Pim Lammers en zijn vriend hebben jaren een relatie. Hoewel ze het samen nog steeds erg leuk hebben, waren ze beiden nieuwsgierig naar wat meer spanning. Ze besloten daar samen naar op zoek te gaan in Berlijn.

Donderdag

Mijn vriend pakt een tube glijmiddel uit de badkamer.
            “Dat zouden we toch juist níét doen?” roep ik verschrikt.
            Toen ‘spanning opzoeken’ een onderwerp van gesprek werd, maakten we meteen één belangrijke afspraak: géén anale seks met anderen.
            “We gaan toch ook gewoon met z’n tweeën seks hebben?”, zegt mijn vriend en hij stopt de tube in onze koffer. We zijn samen de laatste spullen aan het inpakken, over anderhalf uur vertrekt onze trein naar Berlijn.
            We hebben al bijna zeven jaar een relatie – iemand maakte laatst de grap dat dat in homojaren toch zeker 25 jaar is. Gelukkig hebben we het nog altijd heel fijn samen: onze goede gesprekken duren soms tot diep in de nacht, we lachen veel en vrijwel elke avond liggen we in elkaar verstrengeld op de bank Netflix te kijken. Ik geef toe dat ik soms wel wat vaker zou willen vrijen, maar in een goede week zitten we in ieder geval boven het heterogemiddelde.
            Op onze huishoudelijke ruzietjes na, zit alles gewoon goed. En toch gaan we nu naar Berlijn om ‘spanning’ op te zoeken. Gaan we in een seksclub kijken naar neukende mannen, een trio hebben of doen we partnerruil met een ander stel? Bezoeken we een gaysauna? Dompelen we onszelf onder in wilde orgies? Of zoenen we alleen met een paar jongens op de dansvloer?
            “We zien wel”, antwoordde mijn vriend op al die vragen.
            Ik was er zelf niet helemaal gerust op. Ook al lijken al die opties me best leuk, sommige zelfs behoorlijk geil, ik vind ze allemaal ook eng. Want wat als ik het toch niet leuk vind? Of, erger nog, wat als mijn vriend het héél leuk vindt?
            De afgelopen dagen vroeg ik me soms af of we zo geen problemen op zouden zoeken. Maar op andere momenten was ik ervan overtuigd dat we op deze manier juist problemen zouden voorkomen.

Af en toe hadden we wel eens gesprekken over andere jongens, maar we deden er nooit iets mee. Vooral ik vond het nog te eng. Ik kon soms uit het niets jaloers reageren als mijn vriend alleen maar ‘knappe jongen’ zei. Maar ondanks mijn jaloezie en onzekerheid, gaven we op een gegeven moment aan elkaar toe dat we weleens over anderen fantaseerden. Het is misschien ook wel logisch dat we daar na bijna zeven jaar allebei toch wel nieuwsgierig naar zijn.
            Maar we waren het er meteen over eens dat een open relatie niets voor ons zou zijn – nu in ieder geval nog niet. En dan zit er dus nog maar één ding op: de spanning samen opzoeken.
            Eén snelle blik op Grindr en we kwamen erachter dat onze woonplaats geen goede plek was om te beginnen. We zagen daar vrienden en andere bekenden, waaronder overigens ook de knappe kassajongen van de Albert Heijn – helaas niet mijn vriends type.
            Nederland voelde nog iets te dicht bij huis, het buitenland vonden we een veiliger idee. En waar kun je nou beter spanning opzoeken dan in Berlijn?
            Na een lange treinreis en veel vertraging komen we aan in de Duitse stad. We eten eerst wat bij een pizzeria en gaan dan naar het hotel. Ons bed is opvallend groot, groot genoeg voor drie personen. Maar deze eerste avond liggen we er nog met z’n tweeën in. En ik ben blij dat mijn vriend de tube glijmiddel in onze koffer heeft gedaan.

Vrijdag

Tijdens het ontbijt bespreken we onze plannen van vandaag.
            “We kunnen straks even winkelen,” zegt mijn vriend, “en vanavond is er een leuk feestje in een club.”
            “Wat voor feestje? Wat voor club?”
            “Youngsters heet het, in een gewone gayclub.” Hij pauzeert even. “Er is wel een darkroom in de kelder. Misschien is dat een goed begin?”
            Na ons ontbijt bezoeken we een paar winkels en al gauw lopen we met volle tassen door de stad. We praten nog niet over de avond, maar in mijn hoofd ga ik allerlei scenario’s langs over wat er zich in die darkroom af zou kunnen spelen. Ik vind er niet één fijn van.
            Na ons diner in een Vietnamees restaurant kopen we bij een avondwinkel een fles wodka en twee blikjes Red Bull. Ik voel nu al dat ik dat nodig ga hebben – vooral de wodka.
            Op de hotelkamer schenk ik onze glazen in. We zetten muziek op en stappen om de beurt onder de douche. Mijn vriend staat daarna lang voor de spiegel. Dat doet hij bij andere stapavonden ook altijd, maar vanavond besteedt hij toch nét iets meer aandacht aan zijn uiterlijk.
            Zelf doe ik dat ook, onder de douche scheer ik me zorgvuldiger dan normaal.

“in mijn lichaam gaat mijn geilheid de strijd aan met mijn zenuwen”

“In mijn lichaam gaat mijn geilheid de strijd aan met mijn zenuwen”

De wodka maakt vrolijk, dus bij binnenkomst lopen we meteen door naar de dansvloer. We dansen tussen youngsters en mannen die van youngsters houden. Meteen valt me op dat de sfeer anders is dan in Amsterdam. Ik voel me vrijer, alsof er minder veroordeling en meer openheid is. Het is dan ook niet gek dat hier mannen van alle lichaamstypes hun shirt verruilen voor een harnas.
            Mijn zenuwen zijn weg, al komt dat misschien vooral omdat ik net heb gezien dat de deur naar de darkroom dicht is.
            “Dat is wel een knappe jongen.” Mijn vriend wijst naar een stoere jongen met baardje die even verderop staat te dansen. Precies zijn type, niet dat van mij.
            Gesteund door de wodka of door het kleine beetje zelfvertrouwen dat ik mezelf nét iets knapper vind dan deze jongen, zeg ik: “Waarom zoen je niet met hem?”
            Gelukkig doet mijn vriend dat niet. Hij geeft mij een kus en zegt: “Spanning sámen, niet alleen.”
            Precies op dat moment gaat de deur van de darkroom open en er ontstaat een rij van mannen die zo snel mogelijk naar binnen willen. Wij nemen eerst een wodka. En daarna nog een.

“het aanmaken van een gezamenlijk grindr-profiel duurt langer dan verwacht. we kunnen de juiste foto niet vinden”

De darkroom lijkt op de darkrooms waar ik uit nieuwsgierigheid weleens ben geweest: erg donker en overal hoekjes en hokjes om je te verstoppen – of om seks te hebben. Deze darkroom is alleen een stuk groter. Drukker ook. Overal wordt gezoend, gepijpt en geneukt. Vaak in duo’s, soms in groepjes van drie, vier, vijf.
            Onwennig dwalen we rond tot we bij een iets grotere ruimte komen. Drie mannen staan te zoenen. Pas als we dichterbij komen, zie ik een vierde op zijn knieën zitten.
            We blijven staan kijken, langzaam voel ik mezelf geil worden.
            Dan gebaart mijn vriend met zijn hoofd naar twee jongens aan de overkant. Het is het stel dat we boven al intiem met elkaar zagen dansen. Ze zoenen, maar kijken zo nu en dan uitdagend onze kant op. Ik kan het niet goed zien, maar volgens mij staan hun broeken open.
            “Wil je…?” fluister ik.
            “Misschien…” antwoordt mijn vriend.
            Eens moet de eerste keer zijn, dus ik haal diep adem en zeg: “Laten we het doen.”
            We lopen naar ze toe en dan gaat alles ineens heel snel. Voor ik het weet, sta ik met een van de jongens te zoenen.
            Hij zoent erg wild, niet echt lekker. Maar ik durf niet te stoppen en naar mijn vriend te kijken.
            Ondertussen voel ik handen bij mijn kruis. Van mijn vriend? Van de jongens? In mijn lichaam gaat de geilheid de strijd aan met mijn zenuwen.
            De jongen verplaatst zijn lippen naar mijn nek en ik open mijn ogen. Voor het eerst zie ik mijn vriend zoenen en ik voel precies waar ik bang voor was: een pijnlijke steek van jaloezie in mijn buik.
            Alsof hij het aanvoelt, kijkt mijn vriend op en zoent me. Onze kus duurt alleen niet lang, de jongens dringen zich weer op. Handen lijken overal vandaan te komen, ze halen mijn half stijve pik uit mijn broek. Ik voel ook aan hun pikken, zij zijn allebei keihard.
            Ineens gaat een van hen door zijn knieën. Ik kijk omlaag, naar zijn gezicht tussen drie pikken. Ik voel me nu helemaal onrustig worden – dit gaat te snel. Vlug trek ik hem aan zijn schouders omhoog.
            “Erstes Mal?” vraagt hij glimlachend.
            “Yes”, antwoord ik, een beetje beschaamd. Maar er is geen tijd voor schaamte, het zoenen en voelen gaat weer door.
            Ik wacht een minuut en vraag dan fluisterend aan mijn vriend: “Zullen we gaan?”
            We ritsen onze broeken weer dicht, geven de twee jongens een laatste kus en een verontschuldigende glimlach. Alsof er niets is gebeurd, gaan zij door met z’n tweeën.
            We gaan naar buiten en nemen een taxi terug naar ons hotel. In bed beginnen we de ontmoeting te bespreken, maar we zijn allebei te moe. Midden in ons gesprek vallen we in slaap.

“Het aanmaken van een gezamenlijk Grindr-profiel duurt langer dan verwacht. We kunnen de juiste foto niet vinden”

Pim Lammers op zoek naar spanning in Berlijn
Foto: Alexander Popov - Unsplash.

Zaterdag

De volgende ochtend worden we pas laat wakker. De kater bonkt in mijn hoofd. In bed bespreken we ons avontuur met het Duitse stel en komen al snel tot de conclusie dat het best geil was, maar ook nog een beetje onwennig.
            “Misschien lag het aan de jongens”, zegt mijn vriend.
            “Of het lag aan de darkroom”, antwoord ik. “We kunnen eens op Grindr kijken?”
             Meteen installeren we de app op mijn telefoon. Het aanmaken van een profiel duurt wat langer dan verwacht. We kunnen de juiste foto niet vinden – heb ik eindelijk een foto waar ik leuk op sta, is mijn vriend niet tevreden met zijn lach. Dit herhaalt zich totdat we uitkomen bij onze foto’s van zes jaar geleden.
            We maken dus maar een nieuwe selfie, lachen onze katers weg en 35 pogingen later hebben we een goede foto.
            Het vinden van de juiste jongen blijkt nóg lastiger te zijn. Onze types verschillen heel erg – ik val op jonger, kleiner en glad, mijn vriend op ouder, langer en harig. Op Grindr wordt dat nog eens flink benadrukt. Toch zijn onze eerste, voorzichtige gesprekken best leuk, zélfs die met de oudere en bebaarde mannen.

De honger dwingt ons na een tijdje uit bed en we gaan de stad in voor een late lunch. Mijn vriend heeft een paar exposities uitgezocht, maar ook daar gaan de chatgesprekken door. Na elk kunstwerk stoppen we even om samen een berichtje te beantwoorden.
            Maar echt afspreken houden we nog even af. We geven de kater de schuld, maar stiekem durven we het allebei nog niet zo goed. Een Grindr-date voelt wel erg intiem.
            ’s Avonds kijken we in bed een film. Om de tien minuten zetten we hem op pauze. Onze nieuwe app is leuk, verslavend bijna. Inmiddels ontvangen én versturen we zelfs een paar nudes.
            Vlak voor de film is afgelopen, spreekt een erg knappe jongen ons aan. Tot in detail beschrijft hij wat hij met ons wil doen. We laten ons volledig meevoeren in zijn fantasie. En als hij na een tijdje niet meer online is, fantaseren mijn vriend en ik nog even door.
            Zonder de jongen uit te nodigen, komen we tegelijkertijd klaar.

Zondag

Pim Lammers op zoek naar spanning in Berlijn.
Foto: Alexander Popov - Unsplash.

“terwijl we de ruimte voorzichtig verkennen, duwen we grijpgrage handen weg”

We staan vroeg op en bezoeken een expositie waar we gister door alle gesprekken niet meer aan toe zijn gekomen. Het Grindr-geluidje komt een aantal keer uit mijn broekzak, maar de app houdt ons nu iets minder bezig.
            Als we gaan lunchen, googelt mijn vriend wat we die middag kunnen doen. Ik antwoord ondertussen op een paar jongens. Eén van hen is new jersey boy, een 21-jarige, knappe uitwisselingsstudent uit Amerika. Hij is grappig en stelt oprechte vragen over onze relatie.
            “Der Boiler is hier om de hoek”, zegt mijn vriend ineens.
            Over Der Boiler hadden we al gelezen: een grote, populaire gaysauna die in het weekend 72 uur lang open is. We besluiten te gaan, vooral uit nieuwsgierigheid.

De twee gaysauna’s waar ik eerder ben geweest, waren vaak erg klein. Maar hier lijkt het bij binnenkomst haast om een groot wellnesscomplex te gaan. Er staan honderden kluisjes en die zijn ook nodig: talloze mannen zijn zich aan het aan- of uitkleden.
            Een knappe jongen strikt net zijn veters. Jammer, schiet heel even door mijn hoofd. Hij ziet me kijken en glimlacht. Snel ga ik weer door met omkleden.
            We gaan twee trappen af en komen zo bij het echte saunagedeelte. Daar is het nog drukker. Overal zien we halfnaakte mannen: ze lopen rondjes, staan op de uitkijk of zitten op bankjes met elkaar te praten. Verschillende leeftijden en verschillende lichaamstypes, maar allemaal dragen ze alleen een handdoekje. Of ze zijn helemaal naakt. In een groot bubbelbad zitten meer dan dertig mannen op elkaar gepropt. Sommigen praten, anderen zoenen. Maar de steamroom lijkt het populairst, er lopen constant mannen in en uit.
            In het darkroomgedeelte zijn talloze hokjes en een doolhof, een écht doolhof. Maar de geur van poppers en anale seks is daar iets te sterk, dus we blijven er een beetje uit de buurt.
            We lopen een paar rondjes, drinken een drankje en wachten tot we gewend zijn – aan de locatie, aan de mannen, aan het dragen van het kleine handdoekje. Na een uur durven we de steamroom in te gaan.

“Terwijl we de ruimte voorzichtig verkennen, duwen we grijpgrage handen weg”

De ruimte is door allerlei muurtjes veranderd in een soort gangenstelsel. Het is er verschrikkelijk heet en de stoom zorgt ervoor dat we weinig zien, maar door de vele geluiden en schimmen kunnen we er een levendige voorstelling van maken.
            Terwijl we de ruimte voorzichtig verkennen, duwen we grijpgrage handen weg. De hitte, het donker, de naakte mannen – het is best spannend allemaal, ik begrijp waarom er zoveel mannen zijn.
            Heel soms herkennen we het silhouet van iemand die we buiten de steamroom al hebben gezien. Zoals de knappe jongen met de opvallende flapoortjes.
            “Dat is die jongen die naar je lachte”, zeg ik tegen mijn vriend.
            “Is goed”, antwoordt hij. Hoewel mijn opmerking eigenlijk geen voorstel was, ben ik stiekem ook wel benieuwd. Dus als hij langs ons loopt, raak ik voorzichtig zijn heup aan. Hij blijft staan. Zijn linkerhand gaat naar de pik van mijn vriend, zijn rechterhand naar die van mij. Onze handen gaan tegelijkertijd naar die van hem.
            We voelen zijn pik in onze handen groeien. Het is geil, maar als ik even later wat meer aan de spanning gewend ben, merk ik dat zijn lichaam vooral naar mijn vriend is gedraaid. Zijn rechterhand beweegt ook niet meer, zijn linkerhand wel.
             Ik laat de pik los. Ik kan het niet helpen, maar voel me ineens erg afgewezen. Ben ik nu het derde wiel aan de wagen? Gelukkig laat vlak daarna ook mijn vriend de pik van de jongen los. In een rustig hoekje verderop, alleen naast ons staan twee mannen wild te tongen, blijven we staan.
            “Spannend was dat hè?” fluistert mijn vriend.
            Ik vertel hem wat er gebeurde, hoe ik me voelde.
            “Vervelend”, zegt hij. “Wil je een nieuwe jongen zoeken?”
            Hand in hand lopen we een rondje en ontdekken dan in het donker een knappe twink. We overleggen even en lopen vervolgens op hem af.
            Hij reageert helaas niet op mijn uitnodigende hand, dus ik loop door. Als ik me daarna omdraai, zie ik dat hij zich wél vol overgave aan mijn vriend aanbiedt. Weer word ik overspoeld door dat afgewezen gevoel. Mijn vriend worstelt zich uit de omhelzing en loopt achter mij aan naar de deur. Die gaat precies op dat moment open en in het binnenvallende licht zie ik een knappe jongen binnenkomen.
            Ik blijf staan, een nieuwe poging. Maar de jongen loopt langs mij heen en recht op mijn vriend af. Verdomme. Ik weet dat mijn vriend erg knap is, maar waarom willen de jongens hier niet óók met mij?
            Ik voel aan alles dat ik klaar ben met deze steamroom, met deze gaysauna en met deze Duitse jongens. Gelukkig komt mijn vriend meteen achter me aan. Tijdens het aankleden probeert hij mijn gevoel van afwijzing nog te verzachten: “Er waren meer dan genoeg mannen die naar je keken, zonder baard val je hier gewoon sneller op, kijk naar alle handen die jíj weg hebt moeten duwen, het lag echt niet aan jou…”

Pim Lammers op zoek naar spanning in Berlijn.
Foto: Pim Myten - Unsplash.

Buiten is het inmiddels avond geworden. Ik zie dat we nieuwe berichtjes hebben van new jersey boy. Hij vraagt of we zeker weten dat we vanavond niet af willen spreken, het zou hem namelijk extremely hot lijken. In een ander berichtje stelt hij voor dat hij ook alleen naar ons zou kunnen kijken terwijl wij seks hebben.
            Ineens voel ik geen terughoudendheid meer en ik laat mijn vriend de berichtjes lezen.
            “Weet je het zeker?”, vraagt hij.
            Ik knik. “Een trio via Grindr hebben we dit weekend nog niet geprobeerd.”
            “Oké”, zegt mijn vriend en hij lacht even. “Dit weekend is toch al één groot avontuur.”
            Ik stuur het adres van ons hotel, dat hij om 21.00 uur mag komen en dat we er zin in hebben. “Looking forward to it!” stuurt new jersey boy terug, gevolgd door twee smileys waarvan ik pas gisteren heb geleerd dat ze met seks te maken hebben.
            Ineens slaat de paniek toe: over anderhalf uur is hij er al en we moeten nog eten, ons klaarmaken, bespreken wat we allemaal willen doen én vooral bespreken wat we allemaal niet willen doen. Ik vraag me nu ook af of ik er eigenlijk wel zin in heb – mijn geilheid is door de jongens uit de steamroom compleet verdwenen. Doe ik dit nu echt alleen maar om mijn zelfvertrouwen een boost te geven?
            We eten snel even iets en stappen daarna allebei kort onder de douche. Ondertussen bespreken we belangrijke vragen als: wat doen we als het niet leuk is? Wie zoent hem het eerst? Gaan we wel of niet pijpen? Komen we op het einde klaar? Waarom doen we dit ook alweer?
            En dan is het ineens al 21.00 uur en stuurt new jersey boy dat hij er is. Ik ga naar beneden en in de lobby stelt een lange, aantrekkelijke jongen zich voor als Deejay. Hij heeft een lieve lach waardoor ik even mijn zenuwen vergeet. Heel even.
            Ik ontwijk de nieuwsgierige blik van de hotelreceptioniste en neem de jongen mee naar de lift. We praten over zijn studie en het leven in Berlijn. Als we voor onze hotelkamer staan, doet mijn vriend open. Alsof ik Deejay al jaren ken, stel ik ze aan elkaar voor. Mijn vriend en ik wisselen stiekem een blik uit: hij vindt hem ook leuk.
            We gaan op bed zitten en vervolgen het gesprek uit de lift. Het is nog een beetje ongemakkelijk. Wanneer begin je nu over seks? Ik weet het niet en uit het niets vraag ik of hij wel eens een trio heeft gehad. Ik zie mijn vriend kijken: héél subtiel. Deejay lacht even en schudt dan zijn hoofd. “You will be my first.”
            Ik verzwijg voor het gemak onze eerdere avonturen van dit weekend en zeg dat dat ook voor ons zo is. “We’re a bit nervous.” Dát is niet gelogen.
            “I understand”, zegt Deejay. “Feel free to tell me if you want me to stop.”
            Het is even stil.
            “Can I kiss you?” vraag ik dan maar.
            Hij knikt. Ik buig voorover en we beginnen voorzichtig te zoenen. Hij zoent lekker, héél lekker. Als mijn vriend zich daarna vooroverbuigt, maak ik me klaar voor de jaloerse steek in mijn buik. Maar die komt niet.
            Ik vind het juist leuk om te zien, opwindend zelfs. Dit gevoel ken ik niet. Ik kan er alleen niet langer over nadenken – mijn vriend trekt me naar hen toe. Al snel gaan onze shirts uit, gevolgd door schoenen, sokken, broeken, onderbroeken. Met onze handen en tong ontdekken we het lichaam van Deejay.
            Het is fijn, het is lekker, het is geil. En het gaat allemaal vanzelf, elke handeling loopt soepel over in een nieuwe handeling. Af en toe kijken mijn vriend en ik elkaar aan, steeds glimlachend. En dan, zeker een uur later, komen we alle drie klaar. Uitgeput blijven we op bed liggen.
            “I wish I could stay the night,” zegt Deejay nadat we elkaar een tijdje hebben gestreeld, “but I got exams tomorrow.”
            We kijken toe hoe hij zich weer aankleedt en lopen met hem mee naar de deur. Daar nemen we afscheid en bedanken elkaar uitvoerig.
            “It was the best first experience I could wish for”, zegt mijn vriend, Deejay of ik.
            Als hij weg is, laten mijn vriend en ik ons meteen weer op bed vallen. Voor de tweede keer die avond hebben we seks. En na meer dan zes jaar ontdekken wij opnieuw elkaars lichaam.

Pim Lammers op zoek naar spanning in Berlijn
Foto: Alexander Popov - Unsplash.

Maandag

Het is nog vroeg als onze trein vertrekt. Mijn vriend ligt met zijn hoofd op mijn schouder, we zijn allebei slaperig van de intense nacht.
            Na een laatste berichtje aan Deejay, hebben we Grindr verwijderd.
            Berlijn was een fijn uitstapje, maar het voelt goed om nu weer naar huis te gaan. We hebben veel meegemaakt, zeker voor een eerste keer. Misschien lieten we ons wel iets te veel meeslepen door alle spanning en hadden we het veel rustiger aan moeten doen. We hebben dit weekend in ieder geval veel geleerd, over onszelf en over elkaar.
            Een reisje naar Berlijn boeken we vast nog wel eens, over twee maanden of over twee jaar. Misschien is de gaysauna dan wél een succes. Of misschien is Deejay dan weer online. Maar voorlopig heb ik vooral zin in een avondje Netflix op de bank.

Coverbeeld: Alexander Popov - Unsplash.

Powered by Labrador CMS