Paus Franciscus: “Veroordeel je kind niet omdat die gay is”

Leestijd: < 1 min

Tijdens zijn wekelijkse audiëntie in het Vaticaan heeft paus Franciscus zich uitgesproken over ouders die worstelen met de homoseksualiteit van hun kinderen. Hij roept ze op hun kinderen lief te hebben en niet te veroordelen omdat ze hebben verteld dat ze gay zijn.

Lang heeft de Rooms-katholieke kerk homoseksualiteit veroordeeld en nog altijd is het officieel niet mogelijk voor koppels van hetzelfde geslacht om te trouwen ‘voor de kerk’. Maar met de komst van paus Franciscus lijkt er langzaam iets te veranderen.

Sint Jozef

Tijdens zijn wekelijkse audiëntie – die deze week in het teken stond van Sint Jozef, oftewel de man van Maria en in die zin de vader van Jezus – hield de paus een praatje over ouderschap. Hierover zei paus Franciscus het volgende:

“Ouder die zien dat hun kinderen een andere seksuele oriëntatie hebben, moeten zich niet verschuilen achter een veroordelende houding.” Volgens de officiële leer van de kerk homoseksuele mannen en vrouwen gerespecteerd en geliefd, zolang ze hun seksualiteit maar niet in de praktijk brengen.

Wie ben ik?

Paus Franciscus probeert zich meer open te stellen. Al in 2013 zei hij over het bovenstaande: “Wie ben ik om daarover te oordelen?” Door de jaren heen heeft de paus verschillende keren zijn hand uitgestoken naar de katholieke lhbtq-gemeenschap. Zo stuurde hij ooit een brief naar een Amerikaanse non, zuster Jeannine Gramick, om haar te feliciteren voor haar vijftig jaar lange inzet voor lhbtq’s binnen de Rooms-katholieke kerk.

Daar staat tegenover dat hij in 2021 de publicatie van een document vanuit het Vaticaan heeft toegestaan waarin staat dat de katholieke kerk stellen van hetzelfde geslacht niet zal zegen omdat ‘God geen zonden kan zegenen.” Of hij daar achter staat? Daar gaan ze binnen de kerk wel van uit…

Bron: Euronews.com / Coverbeeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS