Paus Franciscus schrijft brief: “Dank voor alle steun tijdens hiv- en aidscrisis”

Leestijd: < 1 min

Michael O’Loughlin heeft een boek geschreven over aids in relatie tot de rooms-katholieke kerk. Hij schreef paus Franciscus een brief om hem daarop te wijzen en tot zijn grote verrassing kreeg hij antwoord vanuit het Vaticaan. Nu deelt hij de woorden die paus Franciscus hem heeft geschreven.

Michael O’Loughlin is gay en rooms-katholiek. Hij schreef een boek waarin hij verhalen in kaart brengt van mensen die zich vanuit hun geloof onbezoldigd hebben ingezet in de strijd tegen hiv en aids, met de titel Hidden Mercy: AIDS, Catholics, and the Untold Stories of Compassion in the Face of the Fear.

Witte envelop

In het boek beschrijft hij de verhalen van andere katholieken, onder wie de non Carol Baltosiewich, die zich ruim tien jaar heeft ingezet voor jonge mannen die stierven aan aids op het dieptepunt van de crisis.

In een artikel voor de New York Times laat O’Loughlin nu weten dat zijn boek in goede aarde is gevallen bij paus Franciscus. “Toen ik de witte envelop zag met daarop het adres van de Vaticaanse ambassade in Washington, stond ik aan de grond genageld.”

Grote risico's

In zijn brief schrijft de paus: “Dank u voor het onder de aandacht brengen van de vele priesters en andere betrokkenen die ervoor hebben gekozen om hun zieke broeders en zusters te begeleiden, te steunen en te helpen, terwijl dit grote risico’s met zich meebracht voor hun beroep en reputatie.”

Paus Franciscus vervolgt: “In plaats van onverschilligheid en zonder te veroordelen lieten deze mensen zich leiden door de barmhartigheid van de Vader en lieten ze dit hun eigen levenswerk worden. Discreet, genadig, stil en verborgen.”

Pauselijke zegening

O’Loughlin ziet de brief als een ‘decennia vertraagde pauselijke zegening’ voor alle katholieken die zorgden voor mensen met hiv en aids.

Vorig jaar deed paus Franciscus van zich spreken in de documentaire Francisco. Hierin zei hij: “Homoseksuelen hebben het recht om onderdeel te zijn van de familie. Ook zij zijn kinderen van God. Niemand zou uitgesloten mogen worden of zich hierdoor slecht moeten voelen.” Vervolgens pleitte hij voor wetgeving waarin gelijke rechten gelden, ook binnen de kerk. Het Vaticaan oordeelde echter dat de rooms-katholieke geen verbintenissen mag zegenen tussen mensen van hetzelfde geslacht omdat dit zondig zou zijn.

Bron: Attitude / Coverbeeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS