Paralympisch kampioen pleit voor lhbtq-acceptatie in sport: “We kunnen dingen veranderen”

Leestijd: < 1 min

Het is nog altijd lastig voor atleten om zich uit te spreken tegen discriminatie van lhbtq’s in de sportwereld. Daar wil de 35-jarige Franse Paralympisch kampioen Marie Patouillet nu iets aan doen. Ze grijpt de Olympische Spelen van 2024 in Parijs aan om te laten zien dat het ook anders kan: “We moeten samen vechten tegen discriminatie.”

De Olympische Spelen worden in de zomer van 2024 gehouden in Parijs. In de aanloop daar naar toe pleit Paralympisch kampioen Marie Patouillet voor eenheid. “Ik hoop dat de Spelen de atleten zal verenigen. Dat ze zich durven uit te spreken tegen discriminatie van lhbtq’s.”

Sportpersoonlijkheid van het jaar

Patouillet won twee bronzen medailles tijdens de Paralympische Spelen in Tokio in 2020, op het onderdeel para-cycling (wielrennen voor mensen met een beperking). Sindsdien spreekt ze zich regelmatig uit over gelijke rechten en discriminatie. In 2023 kreeg ze de titel ‘Sportpersoonlijkheid van het jaar’ van het Franse lhbtq-magazine Tétu.

In een interview vertelt ze: “Iedereen kan aan sport doen, of dromen van sporten op hoog niveau. Daarbij kunnen atleten laten zien dat ze dingen willen veranderen. In Frankrijk is het nog altijd lastig om sporters te vinden die zich duidelijk uitspreken over lhbtq-rechten en discriminatie. Daarom hoop ik dat de Spelen in Parijs de gelegenheid zullen bieden aan atleten om dit wél te doen. Zodat dingen daadwerkelijk zullen veranderen.”

Dykes are family

In interview is te lezen dat Patouillet een poster in haar appartement heeft hangen met de tekst ‘Dykes are family. I’ve got all my sisters with me’. Eerder liet ze al eens zien hoe activistisch ze was, door haar haar in de kleuren van de regenboog te verven tijdens de Wereldkampioenschappen Para-cycling in 2022.

Powered by Labrador CMS