Opnieuw homofobe spreekkoren: voetbalclubs meten met twee maten

COC: "Volg de maatregelen die hiervoor zijn ingevoerd"

Leestijd: < 1 min

“Neem afstand van homofobe spreekkoren en volg de maatregelen op die hiervoor zijn ingevoerd.” Dat is de oproep van COC Twente-Achterhoek, nadat afgelopen weekend weer homofobe spreekkoren waren te horen tijdens de wedstrijd tussen Heracles en FC Twente.

Helaas waren afgelopen zondag tijdens de Twentse derby tussen Heracles en FC Twente homofobe spreekkoren te horen. COC Twente-Achterhoek heeft in het recente verleden herhaaldelijk aandacht gevraagd voor dit probleem. De reactie van het Enschedese College van Burgemeester en Wethouders, toen dit zich in Enschede voordeed, was teleurstellend en onwaardig voor een Regenboogstad.

Pakket aan maatregelen

In een persbericht schrijft COC Twente-Achterhoek nu het volgende. Wij dringen er bij de Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders in Almelo op aan om hier krachtig tegen op te treden, én zich hierover krachtig uit te spreken.

In voetbalstadions zijn zeer regelmatig homofobe spreekkoren en liederen te horen. Dat wordt niet alleen door het COC maar ook door bijvoorbeeld de KNVB en de betaald voetbalclubs afgekeurd. De KNVB heeft hier ook een pakket aan maatregelen voor gemaakt.  

Stadionverbod

De regels zijn dat de stadionspeaker bij massaal, repeterend en/of langdurige spreekkoren eerst zal moeten waarschuwen in het stadion.  Gaan de spreekkoren na twee waarschuwingen toch door, dan wordt de wedstrijd stilgelegd en zullen de daders worden opgespoord en een stadionverbod van maximaal achttien maanden krijgen.

Een woordvoerder van Heracles zegt: "Het hoort niet, maar doordat wij snel scoorden is het gelukkig tijdig gestopt."

Meten met twee maten

Natuurlijk hoort het niet. Als je een pakket aan maatregelen maakt, zul je je er ook aan moeten houden. Dat het “gelukkig tijdig is gestopt” is mooi meegenomen, maar dat ontslaat Heracles, de scheidsrechter en de lokale driehoek niet van de verantwoordelijk om de duidelijke regels toe te passen.

Eén bekertje op het veld en de wedstrijd wordt gestaakt. Homofobe spreekkoren die meer dan een minuut duren doen meer kwaad voor veel mensen, dan een bekertje op het veld. Wij vinden dit met twee maten meten.

Neem afstand

Wij roepen dan ook het bestuur van Heracles, de KNVB en de gemeente Almelo op hier afstand van te nemen. En wij hopen dat in de toekomst bij homofobe spreekkoren dezelfde lijn wordt gevolgd als bij bekertjes op het veld.

Protocollen zoals ze zijn opgesteld moeten gevolgen worden, dan lijkt het ons niet meer vanzelfsprekend dat homofobe spreekkoren direct worden aangepakt. En niet wachten totdat het “gelukkig tijdig” stopt.

Stop homofobie

Homofobie in de samenleving zal te allen tijde direct gestopt moeten worden. Laten we ervoor zorgen dat er een grens ligt wat we wel en niet accepteren in onze samenleving. Een samenleving waar de lhbtiq+ gemeenschap deel van is en zal blijven uitmaken. Ook in de voetbalstadions.

COC Twente-Achterhoek is altijd bereid om met iedereen het gesprek aan te gaan. Met Heracles, supporters, de KNVB en de gemeente Almelo. Volgens ons moet het mogelijk en vanzelfsprekend zijn om samen van een potje voetbal te genieten.

Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS