Op naar Zaanstad: volgende week is het ZaanPride!

Leestijd: < 1 min

Op dinsdag 17 mei is het IDAHOBIT, oftewel de internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie. Op die dag gaat ook ZaanPride van start in Zaanstad, Oostzaan en Wormerland, compleet met een Regenboogparade.

IDAHOBIT (ook wel IDAHOT) is de internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie, een dag waarop organisaties internationaal aandacht vragen voor homohaat en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Wereldwijde viering

Om inclusief te zijn en de veelkleurigheid van de samenleving in seksuele oriëntaties en genderidentiteit en expressie te benadrukken, staat 17 mei voor ‘een wereldwijde viering van seksuele en genderdiversiteit’.

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek met alle nadelige gevolgen voor lesbische, homoseksuele en biseksuele personen.

Meer dan 150 landen

IDAHOT werd voor het eerst georganiseerd door de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003.  Sindsdien worden er jaarlijks op 17 mei in meer dan 150 landen door steeds meer organisaties activiteiten opgezet. De dag heeft erkenning gekregen van diverse staten en overheden, ook van het Europees Parlement. 

Sinds enkele jaren is er meer aandacht voor de discriminatie van biseksuele en intersekse personen en aandacht voor het geweld waarmee transgender personen worden geconfronteerd.’

ZaanPride

Op dinsdag 17 mei, de IDAHOBIT, biedt Stichting De Zaanse Regenboog de Zaanse Regenboogvlag aan, aan de stadsbesturen van Zaanstad, Oostzaan en Wormerland. Tevens wordt de Zaanse Regenboogvlag gepresenteerd. Daarnaast presenteert de organisatie de ZaanPride jaarpin van 2022  (het is in 2022 de derde ZaanPride en de 2e ZaanPride jaarpin).

De aanbieding aan burgemeester Judith Michel- de Jong van Wormerland vindt plaats rond 13.00/13.30 uur op het gemeentehuis van Wormerland, Koetserstraat 3, 1531 NX Wormer.

De aanbieding aan wethouder Rita Noordzij van Zaanstad vindt plaats om 15.00 uur bij het Regenboogzebrapad, hoek Westzijde/Gedempte Gracht Zaandam.

De aanbieding aan burgemeester Marvin Polak van Oostzaan vindt plaats om 16.00 uur bij het onlangs geschilderde viaduct (A8) over de Kerkstraat, Oostzaan.

ZaanPride in LEGO

In het kader van ZaanPride 2022 is vanaf zaterdag 21 mei tot en met eind juni ZaanPride in LEGO te zien. LEGOpride masters Jan van Run-Kvist en Oscar Salome ontmoetten elkaar op de Amerikaanse facebook pagina Gay Adult Fans of LEGO. Wat bleek? Ze woonden nog geen 500 meter van elkaar in Zaandam! Een brick collaboration was geboren. Speciaal voor ZaanPride bouwden ze ZaanPride in Lego inclusief een canon in LEGO van de lhbtq+-geschiedenis.

Te zien vanaf 21 mei tot eind juni in de etalages van HET, Westzijde 72 Zaandam. Opening zaterdag 21 mei 16:00 uur.

Programma

ZaanPride bestaat uit de Zaanse Regenboogweek, de Zaanse Regenboogparade en de aansluitende festiviteiten. Kijk voor het volledige programma tijdens ZaanPride op www.zaanpride.nl.

ZaanPride
ZaanPride
Powered by Labrador CMS