The Mamas & The Papas

“Op kerstavond kregen we een positieve zwangerschapstest cadeau”

Leestijd: < 1 min

Dankzij een Nederlandse draagmoeder werden Sjors en Aart vader van zoontje Tom. 

Sjors: “Aart en ik hebben elkaar 12,5 jaar geleden leren kennen in de kroeg. Het was liefde op het eerste gezicht.”
Aart: “Het was meteen duidelijk dat we allebei een kinderwens hadden, ook al wisten we dat het ingewikkeld zou worden. Na zeven jaar zijn we ons er echt in gaan verdiepen en het heeft uiteindelijk nog eens vijf jaar geduurd voordat Tom er echt was.”
Sjors: “We dachten dat adoptie de enige mogelijkheid was voor twee mannen. Tot we op een bijeenkomst van Stichting Meer dan Gewenst hoorden over draagmoederschap, dat vonden we heel interessant.”
Aart: “Op internet zijn we er meer over gaan opzoeken en met diverse mensen in gesprek gegaan. We hebben uiteindelijk met meerdere draagmoeders, zowel in Nederland als in het buitenland, verschillende pogingen door middel van zelfinseminatie en ivf-behandelingen gedaan. Twee keer kwam het tot een zwangerschap, die tot groot verdriet beide keren misgingen.”
Sjors: “Uiteindelijk hebben we Lianne en Bas ontmoet. We spraken veel met elkaar af en leerden elkaar goed kennen. In 2017 kregen we op kerstavond een positieve zwangerschapstest cadeau.”
Aart: “We hebben het de dag erna tegen onze ouders gezegd en na de eerste echo van de daken geschreeuwd.”
Sjors: “Vervolgens zijn we bij elke echo en controle geweest.”

regenbooggezin sjors en aart
Aart (links) en Sjors (rechts)

Aart: “En bouwden we een heel bijzondere band op met Lianne en haar gezin. Bas kwam zelfs een keer een weekend mannenweekend bij ons houden en jij bent met hun oudste dochter nog naar Plopsaland geweest.”
Sjors: “Zij wonen in Drenthe en wij in Utrecht, maar we zijn regelmatig daarheen gegaan om zoveel mogelijk bij de zwangerschap betrokken te zijn.”
Aart: “Tom is nu bijna elf maanden oud en het is een heel bijzondere tijd.”
Sjors: “Na de bevalling zijn we eerst een tijdje in het huis van Lianne en Bas gaan wonen om de kraamweek samen door te maken.”
Aart: “In ons gezin is er natuurlijk geen vrouw die zwangerschapsverlof krijgt en je kan – en wil – de eerste maanden ook niet bij een kinderdagverblijf aankloppen. We moesten dus zelf regelen om verlof te krijgen op ons werk. Bovendien wil je gewoon je kind leren kennen, er komt toch opeens een nieuw mensje in je huis wonen.”
Sjors: “Verder zijn we een heel normaal gezin, niet anders dan onze buren. Het enige verschil is dat Tom twee papa’s heeft die voor hem zorgen, in plaats van een vader en een moeder.”
Aart: “Daarnaast is Tom een heel bewuste keuze geweest. We zijn er zo lang mee bezig geweest.”
Sjors: “Hij is echt ontstaan uit de liefde en wens van ontzettend veel mensen.”

regenbooggezin sjors
regenbooggezin sjors

Aart: “Het mooiste moment dat we samen hebben beleefd was toch wel onze vakantie naar Venetië.”
Sjors: “We gingen met z’n drieën met een camper naar Italië. Dat was spannend, helemaal omdat de twee gezaghebbende ouders van Tom niet mee waren. Lianne en Bas zijn namelijk wettelijk gezien zijn ouders, tot het moment dat het juridisch geregeld is. Maar het ging heel goed.”

Meer weten over dit gezin? Je kunt ze volgen via www.papas2be.com.

Video en fotografie: Ilse Paulussen 

Powered by Labrador CMS