Op de vlucht naar Nederland

Winq trakteert Ariya op een menu met Iraanse invloeden

Leestijd: < 1 min

Als twintiger vluchtte hij van Iran naar Nederland. Maar voor Ariya bleek onze koude bodem niet in alles het beloofde land. “Ik werd meteen beoordeeld op mijn looks, mijn religie en op de kleur van mijn huid.”

In 2017 kwam Ariya (31) vanuit Iran naar Nederland. Niet omdat hij zijn leven daar niet op de rails had, integendeel: zijn ouders hadden zich verzoend met zijn coming-out, hij had een fijne liefdesrelatie met een leuke jongen en kon als grafisch ontwerper zijn creativiteit kwijt. Toch koos hij ervoor het allemaal achter te laten in ruil voor zijn vrijheid – in Iran kon het regime hem ieder gewenst moment opsluiten. Philips en Winq besloten om Ariya en goede vriend Pim te verrassen met een etentje vol Iraanse invloeden. Maar voordat zij aan tafel gaan, vertelt hij eerst zijn verhaal: “Ik woonde in Teheran en werkte daar als grafisch ontwerper. In Nederland zou ik de draad graag weer oppikken, af en toe doe ik wel een freelanceklus maar ik kan er nog niet van leven.”

Waarom ben je Iran ontvlucht?
“Het is ronduit gevaarlijk voor homo’s in Iran. Vooral in Teheran. Niet alleen de islamitische machthebbers maar ook de rest van de maatschappij accepteert geen homo’s. Ze weten er ook weinig vanaf. Daarom is het moeilijk om werk of vrienden te vinden. Mijn ouders kon ik al op mijn zeventiende vertellen dat ik op jongens val en zij gaan daar heel goed mee om, daarmee heb ik echt geluk gehad. De laatste vier jaar in Iran woonde ik samen met mijn partner. Maar iedereen dacht dat wij neven waren.”

Het gehele interview is te lezen in de nieuwste editie van Winq. Klik hier om deze te bestellen.

philips airfryer
Phlips chef Martin bereidt gerechten voor met daarin enkele Iraanse invloeden.

Om een klein stukje Iran naar Nederland te halen, bereidde de Philips Chef, Martin Senders, een menu voor Ariya en Pim, met daarin enkele Iraanse invloeden. Hierbij maakte Martin – in de keuken van Pim – veelvuldig gebruik van de Philips airfryer en kon zo in korte tijd een paar interessante gerechten bereiden. Maar de airfryer is er toch alleen voor friet en snacks, denken sommingen. Neen! Dit zeer gevarieerde menu is met de airfryer bereid. Ariya en Pim schraapten hun bordjes leeg waarbij Ariya nog fijntjes opmerkte dat met name het dessert zó uit zijn thuisland leek te zijn gekomen. Onze favoriet: de gedroogde sinaasappelschijfjes die als garnering op de salade fungeerden – die leken wel zoete chips!

philips airfryer
Is het een beetje Iran op een bord?

Het menu

Zalm venkelpakketje in komkommer

Winterse groenten met gegrilde lamsrack

Krokante boerenkoolsalade met rode bieten en quinoa

Saffraan-ijs met roosje van kakifruit en slagroom

philips airfryer
Vriend Pim en Ariya zijn het eens: dat is het...

Gegrilde zalmtartaar in komkommer

Ingrediënten voor 4 personen
200 gram verse zalm
100 gram gerookte zalm
1 kleine venkel
1 rode ui
½ lepel witte wijn azijn
Peper en zout
Half bosje dille
4 lepels olijfolie
2 komkommers
2 eetlepels kappertjes
1 citroen

Bereiding
Was de venkel en pel de ui en snij deze zeer fijn maar hou een klein beetje venkel achter om in reepjes te snijden.

Snij de dille fijn maar hou ook een paar takjes achter voor de garnering.

Snij de zalm en gerookte zalm ook zeer fijn en meng deze met de azijn, venkel, ui en de helft van de dille en breng dit op smaak.

Snij de komkommer in zeer dunne slierten met een dunschiller, snijmachine of mandoline.

Kook de komkommerslierten 1 minuut zodat ze wat zachter worden en leg ze op ijswater.

Maak de pakketjes door per pakketje 8 plakjes komkommer als een kruid op je snijplank te leggen en verdeel hier ongeveer 100 gram zalmvulling overheen en vouw de pakketjes dicht.

Maak de dille olie door de resterende gesneden dille met de olie te mengen.

Snij de citroenen in parten en spray deze met de venkelreepjes in met olie

Gril de pakketjes per 4 met de venkel en de citroenen in een voorverwarmde Airfryer 5min 200 graden.

Maak op een bord een klein hoopje overgebleven zalm en zet hier het pakketje op en bestrooi met de gegrilde venkel reepjes en garneer met citroen, dille en wat kappertjes.

Klik hier voor meer kerstrecepten of zoek de The Philips Chef op facebook.

Powered by Labrador CMS