‘Op de plek van Buckingham Palace was ooit een gay bordeel’

Leestijd: < 1 min

Waar koningin Elizabeth II nu de scepter zwaait in haar Buckingham Palace, stond vermoedelijk ooit een bordeel dat werd gefrequenteerd door een homoseksuele cliëntèle. Ook werd er volop gecruised op deze plek. Dit schrijft historicus Rictor Norton in zijn nieuwe boek.

Rictor Norton is in de geschiedenis gedoken van de homoseksuele subcultuur van Londen. Hij beschrijft zijn onderzoek in een nieuw essay met de titel The Gay Subculture in Early Eighteenth-Century London. Hierin voert hij de Engelse politicus Clement Walker op, die beschrijft wat er zoal gebeurde in Mulberry Garden, de locatie waar tegenwoordig Buckingham Palace is te vinden.

Sodoms en spintries

In 1649 deed Walker verslag van ‘onlangs opgerichte sodoms en spintries in Mulberry Garden bij S. James’. Sodoms en spintries zijn verwijzingen naar bordelen en sekswerkers, waarbij die laatste term veelal gebruikt werd om homoseksuele sekswerkers aan te duiden.

Norton legt uit gay seks in het Londen van de zeventiende eeuw vrijwel altijd plaatsvond op grond van interesse en lust, niet uit geldelijk gewin. Dus of de term ‘sekswerkers’ hier op zijn plaats is, betwijfelt de schrijver van het essay. Homo- en biseksualiteit waren niet ongebruikelijk in die tijd, sommige hooggeplaatste personen waren er volledig open over.

He-whores

Daarnaast waren er wel degelijk mensen die er schande van spraken dat er bordelen en cruiseplekken bestonden. Destijds waren er nog geen benamingen voor lhbtq-mensen, en termen die Norton tegenkwam om de betrokkenen te beschrijven zijn ‘he-strumpets’ en ‘he-whores’.

Norton citeert nog een andere schrijver uit de zeventiende eeuw, John Wilmot, de graaf van Rochester. Hij schreef een gedicht over zijn liefde voor ‘linkboys’, oftewel jongens die in het donker naast de rijkere mensen liepen met een toorts, om hen licht te verschaffen.

Nor shall our love-fits, Chloris, be forgot,
When each the well-looked linkboy strove t’enjoy,
And the best kiss was the deciding lot
Whether the boy f*cked you, or I the boy.

Bordeel of cruisegebied

Wat er precies gebeurde in Mulberry Garden, is niet precies bekend: wel dat er mannen samenkwamen voor seksuele handelingen, maar niet of er ook sprake was van geldelijke transacties. Dus of koningin Elizabeth nu op de plek van een bordeel woont óf op een voormalig cruisegebied…

Bron: Pinknews / Queerty / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS