happy couple

“Ons leven samen is een zalig zootje”

Luuk Melisse en Gabriel Olszewski

Leestijd: 4 min

Vanaf de eerste date knettert en vlamt het tussen Luuk Melisse (29) en Gabriel Olszewski (39). Sinds twee jaar zijn ze ook partners in business: samen richtten ze holistisch sportconcept Sanctum op. “Dat vurige in onze relatie, daar branden we ons ook weleens aan.”

Luuk: “Acht jaar geleden spraken we af via Grindr, bij Gabriel thuis. Hij zou gin-tonics voor ons maken; we kwamen niet verder dan een half glas, haha.”
Gabriel: “And the rest – as they say – is history.”
L: “Ik weet nog dat ik tegen Gab zei: ‘Jij bent gevaarlijk.’ Het was gelijk vuurwerk tussen ons. Sinds die eerste date zijn we onafscheidelijk”
G: “We zijn een intens, explosief koppel: we hebben allebei grote dromen en plannen. De vonk sprong hard over, maar dat vurige, daar branden we ons ook weleens aan.”
L: “Zoals toen we ons droomhuis aan het renoveren waren. Toen kwam onze relatie soms onder hoogspanning te staan.”

Op de vlucht

L: “We willen allebei het beste halen uit het leven en uit elkaar. Dat is weleens vermoeiend: we zijn constant op zoek naar verbetering en verandering.”
G: “We zijn beide avonturiers, altijd op de vlucht voor verveling en routine. Als ik terugkijk op de afgelopen acht jaar, zie ik dat we geen moment stil hebben gezeten.”
L: “Van het kopen en renoveren van een huis tot het opzetten van een bedrijf tot een van onze vele grote reizen. Het is hectisch, maar ook heerlijk. Ons leven is een zalig zootje.”
G: “Luuk is echt een gezelschapsdier. Hij stelt altijd iedereen op z’n gemak. Hij is voor velen een inspiratie met zijn aardigheid en zachtheid, ook voor mij. Luuk is zo liefdevol en trouw, hij spreekt met zijn hart – en niet met z’n hersenen, zoals ik. Daarin complementeren we elkaar. Lastiger aan hem vind ik zijn ongeduldigheid. Dat blijft een uitdaging.”
L: “Ik ben echt een schorpioen, wat dat betreft.”
G: “Sinds februari 2020 zijn we verloofd. Ik heb Luuk gevraagd, toen we in New York waren.”
L: “Hij deed een aanzoek op de Brooklyn Bridge, vroeg in de ochtend. Het was erg romantisch.”
G: “Het was hartje winter, dus alles was bedekt met een dikke laag sneeuw. Het uitzicht vanaf de brug was adembenemend.”
L: “Ik denk dat we pas over een jaar of twee zullen trouwen. We willen er rustig de tijd voor nemen en zijn nu nog erg druk met ons kindje: ons sportconcept Sanctum.”

“Dat maakte me ongelukkig, want er was altijd wel iemand die in mijn ogen knapper of gespierder was”

Mentale work-out

L: “Ik heb een achtergrond in de danswereld: ik rondde een balletopleiding af en danste in musicals. Beweging is altijd mijn manier geweest om mezelf uit te drukken. Na mijn musicalwerk belandde ik in de sportscene en daar ontbrak iets voor mij. Het leek vooral te draaien om het creëren van de perfecte summer body. Met Sanctum proberen Gabriel en ik een mentaal aspect toe te voegen aan de work-out.”
G: “We reisden samen heel de wereld over om te zien hoe verschillende culturen omgaan met beweging en spiritualiteit, van mensen in hippe sportstudio’s in Los Angeles tot monniken in een klooster in Azië.”
L: “De inzichten die we opdeden hebben we gecombineerd in onze lessen. Zo verrijken we elementen uit vechtsport en yoga met ademhalingstechnieken, met als hoogste doel emotionele ontlading.”
G: “We leven in een wereld met veel eenzaamheid, stress en druk. In onze lessen verbrand je niet alleen vet, maar kom je meer in contact met jezelf. Soms aan de hand van duizenden jaren oude bewegingen – maar dan wel op de maat van een lekkere Madonna-track.”
L: “Ik verzorg de lessen, samen met een team van negen instructeurs. Gab is het brein achter ons bedrijf: hij ontfermt zich over de marketingstrategie.”

Sportnomaden

G: “We sporten allebei bijna elke dag. Waar ter wereld we ons ook bevinden zoeken we naar nieuwe sportscholen en studio’s om uit te proberen. Sport speelt een grote rol in onze relatie.”
L: “Mijn verhouding tot het sporten is wel veranderd sinds ik op mijn achttiende naar Amsterdam verhuisde. Toen ik mijn eerste stappen zette in de gayscene merkte ik dat er veel werd gefocust op afgetrainde lichamen. Die druk voelde ik ook, een tijd was ik daarom vooral bezig met het cultiveren van een sixpack. Dat maakte me ongelukkig, want er was altijd wel iemand die in mijn ogen knapper of gespierder was. Af en toe voel ik die druk nog steeds, maar ik merk nu hoe vrij ik me voel wanneer het me lukt te focussen op hoe ik me voel in plaats van hoe ik eruitzie. Op hoe ik mijn lichaam kan gebruiken om beter te zorgen voor mijn geest.”

Luuk Melisse en Gabriel Olszewski.
Luuk Melisse en Gabriel Olszewski.

G: “Een van onze grootste doelen is zorgen dat mensen sport niet meer alleen zien als een manier om je uiterlijk te veranderen. Dat is een slechte motivator. Het accepteren van je lichaam is voor ons erg belangrijk en dat zie je terug in de mensen die Sanctum weten te vinden: in de lessen zie je allerlei leeftijden en lichamen. Ook mensen die jaren niet gesport hebben, omdat ze zich bekeken, beoordeeld en onwelkom voelden in de sportschool.”
L: “We werken met een nomadenmodel: dat betekent dat we geen eigen studio hebben. Onze lessen vinden plaats op allerlei locaties met een mooi verhaal. Zo is er een wekelijkse les in een kerk, eentje in een kunstgalerij en eentje in het park. Tijdens de lessen gebruiken we ook muziek en geuren. Onze work-outs zijn een totaalervaring: een mix van wetenschap, beleving en beweging.”

Babykriebels

L: “Of we naast deze werkbaby ook een echt kindje willen? Daar hebben we het de laatste tijd veel over. We krijgen de vraag ook vaak van anderen. We leven wat dat betreft een heel ander leven dan onze hetero vrienden, die bijna allemaal aan kinderen beginnen. Het lijkt mij een prachtige stap om onze liefde verder te verdiepen, maar ik denk pas over een jaar of vijf – als we er tegen die tijd nog zo in staan.”
G: “Zo denk ik er ook over.”
L: “Voor nu hebben we onze handen vol aan Sanctum. Tuurlijk levert het soms ruzie op dat we alles in ons leven samendoen, maar het brengt me ook veel. Eerst zag ik Gab alleen als mijn geliefde, maar nu zie ik hem ook als zakenpartner. En wanneer ik hem in vergaderingen zijn ideeën zie verdedigen, ja, dan vind ik dat supersexy.”

Tekst: Martijn Kamphorst & Jasper Koekoek | beeld: Jasper Koekoek

Powered by Labrador CMS