Onderzoek: lhbtq-jongeren vaker gepest door docenten en ander schoolpersoneel

Leestijd: < 1 min

Het komt voor dat leerkrachten en andere medewerkers van school leerlingen pesten. Ze hebben het daarbij vaker voorzien op lhbtq-jongeren. Dit pestgedrag gebeurt op locaties met weinig supervisie, zoals de kleedkamer, toiletten, de fietsenkelder en online.

De Universiteit van Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen werkten samen in een onderzoek naar pestgedrag op school. Onderzoekers Tessa Kaufman en Laura Baams bevroegen bijna 30.000 jongeren, verspreid over 136 middelbare scholen in Nederland. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Adolescent Health.

Eerste onderzoek

“Het is het eerste onderzoek met landelijk representatieve gegevens over de ervaringen met pestgedrag van lhbt-scholieren in Nederland”, vertelt Kaufman aan Het Parool.

Ze vervolgt: “We constateren dat lhbtq-jongeren vaker worden gepest door leerkrachten of andere medewerkers van de school. Dit pesten gebeurde vaker op locaties waar weinig supervisie aanwezig is. Denk aan kleedkamers, toiletten, de fietsenkelder, de parkeerplaats en online.”

13 procent van de heterojongeren zegt te worden gepest. Onder lhbtq-jongeren is dat een kwart tot een derde. Van de gepeste jongeren zegt 14 procent van de hetero's dat het pestgedrag van leraren komt, tegenover 24 procent van de lhbtq-leerlingen.

Week tegen het Pesten

Kaufman wijst erop dat op 27 september de Week tegen het Pesten begint. Volgens haar moeten scholen meer doen om pestgedrag door leerkrachten en schoolpersoneel te voorkomen. Dit kan door ervaringen van lhbtq-jongeren beter in de gaten te houden.

Of door duidelijker informatie te verschaffen. “Het liefst ook al aan het begin van het schooljaar, zodat iedereen weet waar je ervaringen met pesten veilig en eventueel anoniem kan melden. Zo wordt de school hopelijk een veilige school voor iedereen.”

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS