Tomás Gonzalez

Olympisch atleet Tomás González is gay: “Mezelf accepteren was niet makkelijk”

Leestijd: 1 min

De Chileense gymnast Tomás González is in een interview uit de kast gekomen. “Het maakt misschien niet meer zoveel uit tegenwoordig, maar inderdaad: ik ben gay. Ik ben blij dat het anno vrij normaal is, maar mezelf accepteren was niet makkelijk.”

Tomás González deed mee aan drie verschillende Olympische Spelen, waaronder die in Londen in 2012. In totaal heeft hij negen medailles bij elkaar gegymd. De 37-jarige atleet blinkt uit in de ringen, maar is ook goed in andere turnoefeningen.

traditionele opvoeding

Aan de Chileense krant La Tercera vertelt hij dat hij pas rond zijn 24e accepteerde dat hij gay is. Vanaf zijn achttiende ging hij uit met vrouwen om ooit te trouwen en kinderen te krijgen. Heel traditioneel, want zowas hij namelijk opgevoed. “Ik heb heel veel gehuild in mijn jonge jaren”, zegt hij hier nu over. “Het maakt misschien niet meer zoveel uit tegenwoordig, maar inderdaad: ik ben gay. Ik ben blij dat het anno vrij normaal is, maar mezelf accepteren was niet makkelijk.”

Het accepteren van zichzelf was geen eenvoudig proces voor González. “Ik groeide op in een omgeving waar hetero zijn de norm is, en dat vormt je op een bepaalde manier.” Verder vertelt González dat hij al zes jaar een relatie heeft en dat hij in de toekomst kinderen wil adopteren met zijn partner.

boek

Onlangs bracht de atleet een Spaanstalige autobiografie uit, Campéon genaamd. In dit boek schrijft hij over een gewelddadige coach die hem in 2007 uitschold voor ‘flikker’ toen hij een fout maakte tijdens een competitie. Ook hield die coach hem weg bij andere mensen, wat een aanslag was op zijn mentale gezondheid. “Maar”, schrijft hij, “Misstanden overwin je door nederig te zijn en te analyseren wat er is gebeurd, zonder daarbij in de rol van slachtoffer te schieten.”

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS