Oekraïne overweegt openstelling huwelijk na petitie

“Op dit moment kan elke dag de laatste zijn”

Leestijd: < 1 min

President Volodymyr Zelensky heeft een petitie ontvangen waarin meer dan 28.000 mensen een oproep doen om het huwelijk in Oekraïne open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. De komende tien dagen zou hij het voorstel in overweging nemen.

Wanneer een petitie in Oekraïne meer dan 25.000 keer wordt ondertekend, moet de zittende president hier serieus naar kijken. Binnen tien dagen bovendien. Nu de petitie voor de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht daar ruim 3.000 stemmen boven zit, komt deze dus ook aan bod.

Elke dag kan de laatste zijn

In de petitie staat: “Op dit moment kan elke dag de laatste zijn. Laat mensen van hetzelfde geslacht de kans krijgen om een gezin te stichten en een officieel document te hebben om dit te vast te leggen. Ze hebben dezelfde rechten nodig als traditionele stellen.”

Hoewel homoseksualiteit niet illegaal is in Oekraïne, worden huwelijken en geregistreerde partnerschappen tussen M/M- en V/V-koppels niet erkend. Nu Rusland het land is binnengevallen, kan het zijn dat bij een sterfgeval de partner van hetzelfde geslacht het lichaam niet mag ophalen of begraven, onder de huidige Oekraïense wetgeving.

Voor elkaar zorgen

"Het is belangrijk dat lhbtq-mensen het recht hebben om hun partner te zien en hun lichaam uit het mortuarium te halen, en zo nodig compensatie te vragen", zegt Oksana Solonska, mediacommunicatiemanager bij Kyiv Pride tegen de BBC.

Ze voegt eraan toe: “Alle getrouwde stellen hebben deze rechten. We hopen echt dat het homohuwelijk wordt gelegaliseerd, zodat mensen voor elkaar kunnen zorgen.”

Geen garantie

De overweging van Zelensky garandeert echter niet de legalisering van het homohuwelijk. In Oekraïne zijn er enkele pogingen ondernomen om antidiscriminatiewetten in te voeren, zoals de in 2015 ingevoerde wetgeving om discriminatie op de werkplek uit te bannen.

Maar aanvallen, zoals die op een transgenderbijeenkomst in Kiev in 2018, tonen aan dat er nog veel homofobie en anti-lhbtq-geweld is in Oekraïne.

Coverbeeld: Kyiv Pride 2021, Istock

Powered by Labrador CMS