Nu op Netflix: WHAM!, een docu over de doorbraakband van George Michael

Bekijk hier de trailer

Leestijd: < 1 min

Met WHAM! scoorden George Michael en Andrew Ridgeley enorme hits in de jaren tachtig, waaronder ‘Club Tropicana’ en ‘Last Christmas’. Voor de nieuwe documentaire die nu op Netflix staat, gooiden de families van George en Andrew de archieven open. Zelfs de persoonlijke plakboeken van zijn moeder zijn doorgespit.

‘Wake Me Up (Before You Go-Go)’, ‘Club Tropicana’, ‘I’m Your Man’, ‘Freedom’, ‘Everything She Wants’, ‘The Edge Of Heaven’… Het is slechts een greep uit de hits die WHAM! scoorde, grotendeels in de eerste helft van de jaren tachtig.

Solo

Na vier jaar ging George Michael alleen verder, terwijl hij zijn eerste solohits al scoorde tijdens WHAM!. Aanvankelijk genoot hij van zijn successen met ‘I Want Your Sex’, ‘Faith’, ‘Father Figure’ , ‘Monkey’ en ‘One More Try’, maar na zijn debuutalbum begon het succes aan hem te vreten.

George Michael wilde nieuwe muziek blijven uitbrengen, maar dan wel onder zijn eigen voorwaarden en niet die van de platenmaatschappijbobo’s. En dan speelde ook nog mee dat hij jarenlang niet zichzelf kon zijn. Nadat in een publiek toilet werd betrapt door een undercover agent, greep hij het schandaal dat hier vervolgens door ontstond, aan om een statement te maken van zijn coming-out.

Op 25 december 2016 overleed George Michael aan de gevolgen van een hartspierziekte. In de jaren daarvoor kampte hij al met gezondheidsproblemen vanwege zijn drugsgebruik en een aantal auto-ongelukken.

Archiefmateriaal en plakboeken

Regisseur Chris Smith heeft nu voor Netflix een documentaire gemaakt over de beginjaren van George Michael en de opkomst van WHAM!. In een interview met Attitude vertelt hij dat hij de afgelopen jaren allerlei video’s en archiefmateriaal heeft verzameld, waarvan sommige beelden nog nooit zijn vertoond.

Smith kwam op het idee nadat hij de autobiografie van Andrew Ridgeley had gelezen. Vervolgens nam hij contact op met de erven van George Michael, die hem bijstonden met archiefmateriaal. Hieronder bevinden zich ook de persoonlijke plakboeken van de moeder van Andrew, die tot in detail bijhield wat er over haar zoon en WHAM! werd geschreven.

Bekijk de trailer

In de documentaire komen familie, vrienden, kennissen en bandleden aan het woord. Ook George zelf zal te horen zijn in WHAM!. De docu gaat vandaag in première, bekijk hier de trailer.

Powered by Labrador CMS