Nu ook trouwen in Chili: eerste gaykoppels stonden al klaar

Leestijd: < 1 min

Een mijlpaal voor het conservatieve Chili: het is nu ook mogelijk voor stellen van hetzelfde geslacht om in het huwelijksbootje te stappen. Daar hebben ze wel even op moeten wachten, want al in 2017 stonden de eerste seinen op groen. Maar nu is het eindelijk zover.

De wet waarin de openstelling van het huwelijk wordt geregeld voor stellen van hetzelfde geslacht, werd in 2017 al besproken en door de toenmalige president Michelle Bachelet aanbevolen. In december 2021 stemde het Congres er eindelijk mee in. Het is een mijlpaal voor de Chileens lhbtq-gemeenschap, die zich hier decennia voor heeft ingezet.

Geregistreerd partnerschap

Sinds 2015 was het al mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan met iemand van hetzelfde geslacht. Daarmee hadden lhbtq’s minder rechten dan getrouwde heterostellen. Zo konden beide partners niet allebei als ouder van het kind worden geregistreerd. Met het huwelijk is dat nu wel mogelijk.

Achtste land

Chili is het achtste land in Latijns-Amerika waar de openstelling van het huwelijk een feit is, na Brazilië, Argentinië, Ecuador, Uruguay, Colombia, Costa Rica en verschillende staten in Mexico.

In Trouw komen Javier Silva en Jaime Nazar aan het woord. Zij stonden afgelopen donderdag meteen klaar om met elkaar te trouwen. Silva zei na afloop van de huwelijksceremonie: “Nu hebben onze kinderen dezelfde rechten en zullen ze – hopen we – een betere toekomst krijgen, waarin ze niet gediscrimineerd worden voor het hebben van twee ouders die van elkaar houden.”

Powered by Labrador CMS