Nieuwe expositie:

Nooit meer in de kast

Ouderen kunnen lang niet altijd zichzelf zijn

Leestijd: < 1 min

Ouderen kunnen lang niet altijd zichzelf zijn. Daarom is Erik van Rosmalen een expositie gestart met de naam: ‘Nooit meer in de kast. Twaalf levensverhalen van roze ouderen.’ Hiermee vraagt hij aandacht voor oudere gays. Te zien in Zwolle.

De tentoonstelling ‘Nooit meer in de kast. Twaalf levensverhalen van roze ouderen’ is een initiatief van de ouderenzorgorganisaties WijZ en Driezorg. Projectleider is Erik van Rosmalen. Hij vertelt dat uit onderzoek blijkt dat lhbt-ouderen niet altijd voor hun geaardheid durven uitkomen als ze bijvoorbeeld in een verzorgingshuis gaan worden.

Geroddel
De eerste generaties die in Nederland openlijk gay durfden te zijn, komen nu op een leeftijd dat ze soms zorg nodig hebben. In een interview met Peperbus.nl vertelt Van Rosmalen: “Als je wordt aangeduid als 'de moeder van dat manwijf' of je voelt je geremd een foto van je overleden partner neer te zetten uit angst voor geroddel dan is er iets niet in orde.”

Hij vervolgt: “Ook personeel is zich niet altijd bewust van dit feit. Wijzelf hebben ook een training gehad om op de juiste manier te communiceren.”

Banners
Op grote banners vertellen 12 roze ouderen hun verhaal. Er zullen ook mensen van WijZ aanwezig zijn op koffieochtenden. "We hopen op bewustwording en het ontwikkelen van een aanspreekcultuur. Als er bepaalde uitlatingen worden gedaan is het goed als er medebewoners en personeelsleden zijn die daarover in gesprek gaan”, zegt Van Rosmalen.

De tentoonstelling zal vier weken staan in Driezorg instellingen De Terp en Fermate in Zwolle, waarbij na twee weken de panelen verwisselt zullen worden. Meer informatie vind je op Wijz.nu.

 

Powered by Labrador CMS