Nieuwegein verbreekt banden met Poolse partnerstad

‘Homovrije zones zijn not done’

Leestijd: < 1 min

Nieuwegein heeft per direct de vriendschapsband verbroken met de Poolse stad Pulawy. Die stad stelde onlangs een ‘LHBT-vrije zone’ in, waarna de gemeenteraad van Nieuwegein vrijwel unaniem besloot om de zusterstad te ontvrienden.

Nieuwegein heeft per direct de vriendschapsband verbroken met de Poolse stad Pulawy. Die stad stelde onlangs een ‘LHBT-vrije zone’ in, waarna de gemeenteraad van Nieuwegein vrijwel unaniem besloot om de zusterstad te ontvrienden.

Wethouder Marieke Schouten van GroenLinks maakte in het radioprogramma Nieuws en Co. korte metten met het besluit van Pulawy. “Het instellen van die homovrije zones is een serieuze zaak en onze gemeenteraad heeft een heel duidelijk statement afgegeven: dit kan niet.”

Inclusie
De gemeenteraad stemde bijna unaniem met een motie om de banden te verbreken met Pulawy. Het invoeren van zogeheten ‘LHBT-vrije zones’, oftewel plekken waar LHBTQ’s niet voor hun geaardheid mogen uitkomen, staat haaks op de visie van Nieuwegein, dat juist inclusie nastreeft.

“Wij zijn een regenboogstad”, vertelde Schouten. “En we zijn beide onderdeel van Europa, waarin we vinden dat wie je ook bent, ongeacht je geaardheid, je er mag zijn in de publieke ruimte. Daar hoort zo’n homovrije zone niet bij.”

Regenboogsticker
Om de daad bij het woord te voegen, plakte wethouder Schouten een regenboogsticker over het woord Pulawy op de welkomstborden van Nieuwegein.

Schouten vertelt dat de gemeente nog heeft geprobeerd contact te zoeken met het bestuur van Pulawy. In maart stuurde burgemeester Backhuijs zijn collega een brief waarin hij zijn zorgen uitte. Maar daar is nooit op gereageerd.

Stedenband
Een stedenband is bedoeld om kennis uit te wisselen, heeft vaak een informeel karakter en is veelal na WOII ontstaan bij wijze van vredesopbouw. Nieuwegein heeft ook zo’n band met Rundu in Namibië, een land waar homoseksualiteit strafbaar is. Dit najaar gaat de gemeenteraad bespreken of die stedenband in stand moet blijven.

Overigens is de actie niet bedoeld om zich met de Poolse politiek te bemoeien, aldus Schouten. "We hopen daarom vooral dat de mensen om wie het gaat, die behoren tot de lhbti-gemeenschap in Polen, zich door ons gesteund voelen."

Bron: NOS

Powered by Labrador CMS