Nieuwe YouTube-serie X-Y-SEX: seksuele voorlichting volgens je eigen letter

Bekijk de eerste drie afleveringen

Leestijd: < 1 min

Veel jongeren zijn tijdens de middelbare schooltijd hun seksuele en genderidentiteit aan het ontdekken, maar krijgen hier vaak geen goede voorlichting over. Hierin brengt KRO-NCRV verandering met de YouTube-serie X-Y-SEX. De eerste afleveringen staan nu online.

Presentator Robbert Rodenburg vraagt in X-Y-SEX bekende hbtq’s zoals programmamaker Nicolaas Veul en singer-songwriter Shary-An (zie foto hierboven) om een persoonlijke en unieke seksuele voorlichting te maken: op maat gemaakte voorlichting en inspiratie die zij zelf gemist hebben. Openhartig, eerlijk en herkenbaar voor jongeren die hun eigen identiteit willen ontdekken.

L, B en Q

Zo schrijft Shary-An een persoonlijke song over haar letter L, maakt comedian Victor Luis van Es grappen over zijn eigen letter B, en speelt actrice Eline van Gils, bekend van de serie ANNE+ en Thuisfront, een intieme scène over haar eigen gender (de letter Q). Elke vrijdag om 15:00 uur is een nieuwe aflevering van X-Y-SEX te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3.

Robbert: “De reeks is niet alleen een handvat voor jongeren die op zoek zijn naar hun eigen seksuele identiteit, maar ook voor de ouders, een familielid en de buurman. Eigenlijk voor iedereen die meedraait in de maatschappij. Ik hoop vooral dat deze serie mooie gesprekken op gang brengt, nieuwe inzichten geeft en misschien hier en daar wat onbegrip bij mensen weghaalt.”

Vaak oppervlakkig

Uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, in 2019 komt duidelijk naar voren dat jongeren op hun middelbare scholieren informatie missen over seksuele en genderdiversiteit. Het onderwerp wordt op school benoemd, maar meestal alleen oppervlakkig. Jongeren vinden bijvoorbeeld dat gender- en seksuele diversiteit ook bij onderwerpen als hoe seks werkt aan bod moet komen.

KRO-NCRV, Rutgers en Soa Aids Nederland voegen de serie X-Y-SEX daarom ook toe aan het lesaanbod voor gebruik in het middelbaar onderwijs, via seksuelevorming.nl. Daarnaast komt KRO-NCRV ook met een aparte publiekscampagne gericht op middelbare scholieren om de acceptatie van lhbtq’s te bevorderen.

De eerste afleveringen van X-Y-SEX staan nu op het YouTube-kanaal van NPO 3. We hebben ze hieronder alvast voor je klaargezet.

Powered by Labrador CMS