Nieuwe muziek: er is niks kerstigs aan Chers kerstsingle

Verder nieuwe video's van Troye Sivan, Anohni, Chromeo en Käärijä

Leestijd: < 1 min

Oké, de tekst gaat over een ‘Christmas Song’ en de eerste tien seconden zijn er sleighbells. Maar verder klinkt Chers kerstsingle vooral als een rip-off van ‘Believe’, inclusief overstuurde autotune. Is dat erg? Nee natuurlijk niet, het is CHER!. Verder is er nieuwe muziek van Troye Sivan, Jungle, Chromeo, Käärijä en Gerardo uit Rotterdam.

Cher – ‘DJ Play a Christmas Song’

Het is oktober, maar in huize Cher is het al volop kerst. De zangeres heeft een kerstplaat te promoten. In de VS is er al sprake van een heuse vete tussen Cher en Mariah Carey, die volgens sommige media ‘het alleenrecht denk te hebben op kerst’ en het niet kan velen dat Cher haar ‘All I Want For Christmas Is You’ van de troon probeert te stoten als Queen of Christmas. Vooralsnog heeft MC nog niets te vrezen, want er is maar weinig kerstigs aan de kerstingle van Cher. Maar wie weet vindt iedereen het prachtig. ‘DJ Play a Christmas Song’ zou het trouwens ook prima doen op een Canal Parade Pride-boot. Helaas is er nog geen video, maar hopelijk volgt die snel.

Humble the Great – ‘Pink Dress’

De 21-jarige Humble the Great is een nieuwkomer in de underground R&B-scene van Londen en omschrijft zichzelf als ‘superarrogant en superbescheiden’. ‘Pink Dress’ is een ingetogen track met een lekker lome beat.

Parcels – ‘Thefear - from Le Palace, Paris’

Ga dansend het weekend in, want Parcels heeft ‘Thefear - from le Palace, Paris’ uitgebracht. Het nummer is onderdeel van het livealbum Live Vol. 2, wat is opgenomen tijdens een geheim cluboptreden in Parijs.  

Gerardo – ‘Ciao’

Daar hebben we Gerardo weer, met inmiddels zijn achtste single. 'Ciao' is een viering van vrijheid verpakt in een breakup-song. Het is een krachtige track die draait om het vrijkomen van negatieve emoties en het omhelzen van het leven. Het begint subtiel om vervolgens naar een uitbundige climax te groeien met een aanstekelijke meezingrefrein. Het is volledig in het Spaans en het bevat een unieke rapsectie in het midden. De video nam hij op in zonnig Rotterdam.

Porcelain id – ‘Man Down!’

De Belgisch-Rwandese artiest Porcelain id bracht deze week de nieuwe single ‘Man Down!’ uit. Porcelain id is het alter ego van Hubert Tuyishime (1998). Geïnspireerd door artiesten zoals Dan Bejar (Destroyer), The National of Bon Iver brengt Porcelain id een blend van klassieke pop en elektronische lo-fi. Deze eerste single is het voorproefje op het aankomende debuutalbum Bibi:1, dat in het voorjaar zal verschijnen.

Jungle – ‘Holding On’

De derde single van het Volcano-album van Jungle is een pittige clubtrack met wederom vervormde stemmen die langzaam wennen naarmate je ‘Holding On’ vaker beluistert. De video is weer een lust voor het oog met dansers van velerlei pluimage.

Troye Sivan – ‘What Was I Made For (Billie Eilish cover) in the Live Lounge’

De Live Lounge van de BBC heeft al heel wat parels voortgebracht en dit is er ook weer een. Billie Eilish leverde met ‘What Was I Made For’ haar bijdrage aan de soundtrack van de Barbie-film. Troye Sivan speelt het min of meer na, maar geeft er met zijn gevoelige stem toch zijn eigen draai aan.

Sleater-Kinney – ‘Hell’

Deze indiepunkrockband uit Olympia, Washington, bestaat al sinds 1994 en komt om de zoveel jaar na een breuk weer bij elkaar. Volgend jaar verschijnt het elfde album Little Rope, met daarop deze single. In de video is kunstenares, actrice en scenarioschrijver Miranda July te zien.

Torres – ‘Collect’

Mackenzie Scott is een Amerikaanse singer-songwriter die eens in de zoveel tijd een nieuw album uitbrengt onder de naam Torres. ‘Collect’ noemt ze ‘the rage song that I’ve been trying to write for years’. Het klinkt inderdaad best bozig. Maar ook behoorlijk grungy. Van het album What an Enormous Room, dat in januari 2024 verschijnt.

Chromeo – ‘Personal Effects’

Het Canadese duo Chromeo maakt al jaren een mix van electro-funk, nu-disco, synth-pop en dance-rock. Hun nieuwe album heet Adult Contempory, wat staat voor een muziekstroming die eigenlijk veel te suf is voor Chromeo.

Käärijä – ‘It’s Crazy It’s Party’

De nieuwe video van Käärijä is al drie weken uit, maar die hadden we even gemist. Een zekere Tommy Cash is te horen op de partytrack, die elementen bevat van gabberhouse en gitaarrock. De video is lekker crazy, maar ook een party.

Hemlocke Springs – ‘Pos’

De 24-jarige Hemlocke Springs is groot op TikTok en maakt muziek die is geïnspireerd door jarentachtigpop. ‘Pos’ heeft een ellenlang intro – dat overigens best grappig is – maar als de muziek eenmaal begint, wordt het een vrolijke boel. Al is dat schijn, want de tekst gaat over het kapotmaken van een relatie.

Omar Apollo – ‘Live For Me’

De 26-jarige queer zanger Omar Apollo komt met een video vol therapeutische beelden, terwijl hij in z’n persoonlijke shots een glitter niet schuwt.

Colbie Caillat – ‘Meant For Me’

Haar grootste hit is nog altijd ‘Bubbly’ uit 2007, maar ‘Meant For Me’ is even mooi. Het is een gitaarballad oude stijl, met een mooie opbouw en een vleug folk.

Ana Tijoux – ‘Tania’

De Chileense zangeres Ana Tijoux brengt met ‘Tania’ een eerbetoon aan haar overleden zus. In de jaren negentig debuteerde ze met haar band Makiza en bracht tussen 2007 en 2014 vijf soloalbums uit. Binnenkort verschijnt haar comebackplaat Vida, met daarop ook deze in melancholische reggae gevangen single.

Tems – ‘Me & U’

Uit Nigeria komt Tems, die vorig jaar meewerkte aan ‘Move’, een van de tracks van Beyoncés Renaissance-album, een aan Rihanna’s ‘Lift Me Up’. Nu komt ze met een solosingle, waarvan ze de video zelf heeft geregisseerd.

ANOHNI and the Johnsons – ‘Scapegoat’

Samen met haar familie maakte ANOHNI de video voor ‘Scapegoat’. Er hoort een uitgebreide verklaring bij, die ze deelde met Pitchfork.com.

Jorja Smith – ‘As It Was’

Tot slot Jorja Smith, de Britse zangeres die ook al te gast was in BBC’s Live Lounge. Ze zong er een ingetogen cover van Harry Styles’ ‘As It Was’.

Powered by Labrador CMS