Nieuwe campagne tegen online discriminatie: #datmeenjeniet

Blijf geen omstander maar word 'upstander'

Leestijd: < 1 min

In een nieuwe campagne tegen online discriminatie worden jongeren en jongvolwassenen opgeroepen om voor elkaar op te komen als ze stuiten op seksistische, racistische of homofobe berichten. Onder de naam #datmeenjeniet is een promovideo uitgebracht. Bekijk ‘m hier.

Sekstische comments, racistische memes of homofobe posts. Net als in real life komt discriminatie ook online op grote schaal voor. Het aantal meldingen van discriminatie online neemt ook toe.

#datmeenjeniet begeleidt jongeren die online actief zijn, hoe zij online nog meer het verschil kunnen maken om discriminatie tegen te gaan om andere jongeren te inspireren ook in actie te komen tegen online discriminatie.

Veel jongeren zien namelijk discriminerende content voorbijkomen, maar weten niet goed wat ze ertegen kunnen doen. Door in te grijpen, zijn zij niet langer een zwijgende omstander, maar een upstander.

Ingrijpen heeft zin
En ingrijpen heeft zin, blijkt uit onderzoek van Movisie en Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS). De reacties van omstanders bij discriminatie zijn erg belangrijk. Zo past de dader mogelijk zijn reactie aan, voelt het slachtoffer zich gesteund en wordt er een sociale norm gecommuniceerd waaruit blijkt dat online discriminatie niet normaal is.

Campagne 
Op dinsdag 8 september wordt de campagne officieel gelanceerd op sociale media met deze video. Vanaf dat moment trekken zogeheten upstanders samen met bekende influencers het #datmeenjeniet T-shirt aan om mensen bewust te maken van online discriminatie en hen op te roepen om daartegen in opstand te komen.

Workshops
Die upstanders worden begeleid door professionals van Movisie, Diversity Media en Hogeschool Inholland. Tijdens deze workshops krijgen de upstanders informatie over wat wel en niet werkt bij online reageren en ontwikkelen of verscherpen ze een eigen strategie om (een vorm van) discriminatie aan te pakken. Ze doen ook mee met een campagne om de boodschap uit te dragen dat online discriminatie onacceptabel is. 

#datmeenjeniet is mogelijk gemaakt door Adessium Foundation en het VSBfonds.

Powered by Labrador CMS