Nieuw-Zeelandse rugbyspeler Campbell Johnstone: “Ik ben gay”

“Het is moeilijk om een dubbelleven te leiden”

Leestijd: < 1 min

De Nieuw-Zeelandse Campbell Johnstone speelt sinds 2005 professioneel rugby. Op 43-jarige leeftijd heeft hij nu besloten dat het tijd is voor zijn coming-out. “Het is moeilijk om een dubbelleven te leiden.”

In een interview met de Nieuw-Zeelandse tv-zender TVNZ vertelt Campbell Johnstone dat hij homoseksueel is. Hij is daarmee de eerste professionele rugbyspeler is aangesloten bij een Rugby Union-team. Johnstone begon in 2005 bij All Black en speelde verder 38 Super Rugby-wedstrijden voor de Christchurch Crusaders en een seizoen bij de Ospreys.

Negatief effect

De afgelopen jaren worstelde Johnstone met de dualiteit omtrent zijn seksualiteit: thuis was hij zichzelf, maar op het veld deed hij wat er van hem werd verlangd: “Mijn idee van een All Black-speler was iemand die sterk is, liefst met een vrouw en kinderen. De kant waarin ik mezelf kon zijn duwde ik steeds verder van me af. Maar het is moeilijk om een dubbelleven te leiden en uiteindelijk heeft dat een negatief effect op je.”

Langzaam kwam Johnstone tot het besef dat hij rugbyspeler én homoseksueel kon zijn, waarna een coming-out volgde bij zijn familie en beste vrienden. “Dat is alweer lang geleden. Het was alsof ik ze vertelde dat ik een pak melk ging halen, zo vanzelfsprekend vonden ze het. Een van hen zei zelfs: ‘Dat werd ook wel eens tijd’.”

Alleen maar liefde

De leidinggevenden van All Black hebben alleen maar liefde voor Johnstone, zo lieten ze weten. Ze zeggen dat zijn kracht en zichtbaarheid voor anderen een voorbeeld is om hetzelfde te doen. En dat zijn coming-out de acceptatie binnen het rugby zal bevorderen.

In een statement zegt CEO Mark Robinson van de overkoepelende rugby-organisatie in Nieuw-Zeeland: “Namens de Nieuw-Zeelandse rugbygemeenschap en als voormalig teamgenoot wil ik Campbell erkennen en steunen voor het delen van zijn authentieke verhaal. We willen duidelijk zijn: het maakt niet uit van wie je houdt, rugby staat altijd achter je.”

Powered by Labrador CMS