Nieuw: Jong&Out, het social mediaplatform voor lhbtq-jongeren

Leestijd: < 1 min

Jong&Out is de naam van een platform waar queer jongeren een veilige plek vinden om elkaar te ontmoeten. Om de herlancering Jong&Out onder de aandacht te brengen, delen enkele influencers uit de lhbtq-gemeenschap hun persoonlijke verhalen.

Een aantal van de invloedrijkste lhbtq+ influencers in Nederland delen persoonlijke verhalen op social media om hun steun te betuigen aan de herlancering van Jong&Out, het eerste social media platform voor queer jongeren in Nederland.

Veilige omgeving 

De app is opgericht door COC - de oudste nog bestaande lhbtq+ belangenorganisatie ter wereld- als reactie op de specifieke mentale problemen waarmee sommige queer jongeren worstelen. Via de app kunnen jongeren tot en met 18 jaar in een veilige omgeving in contact komen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten, en elkaar ontmoeten.

Haatmisdrijven tegen de lhbtq-gemeenschap zijn nog volop aanwezig en de mentale impact is groot. Een veilige plek voor jongeren is daarom hard nodig. Lhbtq-jongeren hebben twee keer zoveel kans op mentale gezondheidsproblemen en 4,5 keer meer kans op een suïcidepoging dan hun heteroseksuele en cisgender- leeftijdsgenoten (Kuyper, 2015b).

Gelijkgestemde leeftijdsgenoten

Jong&Out is geïnspireerd door statistieken die aantonen dat de beste manier om deze problemen te bestrijden, is door queer jongeren in contact te brengen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten.

Sinds de lancering in 2020 hebben vierduizend tieners zich al aangemeld bij het platform, dat dienstdoet als cruciale hulpbron voor de geestelijke gezondheid van een van de meest kwetsbare groepen ter wereld.

Queer influencers delen verhaal

De herlancering wordt ondersteund door een aantal van de meest invloedrijke queer influencers in Nederland, waaronder Thorn, Marthe, Yuani, Tevin, Arunya en Ingrid, die te zien zijn in een mooie campagne waarin het concept 'ruimte' wordt onderzocht.

De campagne bouwt op het populaire 'Storytime'-format van TikTok, waar mensen persoonlijke ervaringen delen, variërend van luchtige humor tot krachtige en diepe onthullingen. De high-profile queer influencers delen hun persoonlijke verhalen op Instagram en TikTok over de plek die zij hebben gemist om hun queer identiteit als tieners te uiten.

Geen safe space

Marthe vertelt: “Toen ik opgroeide, had ik geen safe space waar ik anderen in de queer community kon ontmoeten. Ik wou dat ik zo’n plek had, waar ik met andere queer mensen kon praten over het lastige gedeelte van queer zijn, maar ook het leuke gedeelte.

Er is met de tijd veel verbeterd – queer jongeren praten nu openlijk over hun identiteit, hebben rolmodellen en zien vertegenwoordiging. En nu is er zelfs Jong&Out, een platform voor queer jongeren tot en met 18 jaar.’’

Kleine Thorn

Thorn zegt: “Ik wou dat kleine Thorn een plek als Jong&Out had gehad, puur alleen om te zien dat er ook heel veel andere non-binaire mensen zijn, waar ik destijds geen idee van had. Ik had met ze in contact kunnen komen, vragen kunnen stellen – het had het allemaal een stuk makkelijker gemaakt.”

Vrijwilligers waarborgen veiligheid

Jong&Out werkt net als veel andere populaire social media apps. Gebruikers kunnen onder meer vrienden toevoegen, berichten plaatsen, content liken en lid worden van groepen over onderwerpen die hen interesseren. Zoals gaming, K-pop of anime.

Maar als enige leeftijdsgebonden social media platform voor lhbtq-jongeren ter wereld, wordt het gemodereerd door vrijwilligers. Hierdoor wordt de veiligheid van de gebruikers gewaarborgd. En omdat social media platforms voor lhbtq+ personen vaak gericht zijn op volwassenen, waardoor jongeren kwetsbaar zijn voor grooming, is de leeftijd van Jong&Out beperkt tot maximaal 18 jaar.

Evenementen en meet-ups

Naast het digitale platform organiseert Jong&Out offline evenementen in heel Nederland, waaronder 24 maandelijkse meet-ups en drie jaarlijkse kampen die worden begeleid door volwassen vrijwilligers van het COC.

Jong&Out werkt met een app, die je hier kunt downloaden. En bekijk ook even de onderstaande campagnevideo.

Powered by Labrador CMS