Nieuw in Utrecht: het eerste Queer Culture Festival gaat van start

Leestijd: < 1 min

Vanaf komend weekend staat Utrecht in het teken van het allereerste Queer Culture Festival, met meer dan tachtig activiteiten. Er zijn voorstellingen, exposities, feestjes, workshops, wandelingen, sportactiviteiten en nog veel meer. Pim Lammers is bovendien gevraagd om een lezing te houden.

Vrijdag 6 oktober gaat de allereerste editie van het nieuwe Utrecht Queer Culture Festival van start. Het festivalprogramma met ruim 80 activiteiten vindt plaats in de week van Coming Out Dag (11 oktober). Na de opening staat onder andere de Culturele Zondag Queer, de uitreiking van de Annie Brouwer-Korf prijs en de Walk of Love op de agenda.

Schoonheid van diversiteit

Het nieuwe festival viert van 6 tot en met 14 oktober de schoonheid van diversiteit. “We vinden het belangrijk om met dit festival de vrijheid en variatie in seksualiteit, gender, seksuele oriëntatie, lichaam en relatievormen te stimuleren en agenderen. Dat is nodig, want de bewegingsvrijheid en de ruimte om veilig en zichtbaar jezelf te kunnen staat voor onze gemeenschap de laatste tijd weer vaak onder druk”, aldus Petra Luiken, initiatiefnemer van het Utrecht Queer Culture Festival.

Bomvolle festival agenda

De agenda van het Utrecht Queer Culture Festival is voor deze eerste editie al direct goed gevuld. Bezoekers kunnen kiezen uit ruim 80 verschillende activiteiten. Het aanbod is divers, met onder andere voorstellingen, exposities, feestjes, workshops, wandelingen, sportactiviteiten en veel meer. “We zijn ontzettend blij dat veel Utrechtse organisaties en initiatieven ons festival hebben omarmd en mooie programmaonderdelen op de agenda hebben gezet. Het is belangrijk dat we dit samen doen”, stelt Simon Timmerman, initiatiefnemer van het Utrecht Queer Culture Festival.

Het festival wordt vrijdagavond 6 oktober geopend door burgemeester Sharon Dijksma. Tijdens deze opening zal de Utrechtse schrijver Pim Lammers de eerste Dirkje Kuik lezing houden.

Culturele Zondag Queer

De Culturele Zondag Queer op 8 oktober is onderdeel van het Utrecht Queer Culture Festival. Deze Culturele Zondag staat volledig in het teken van jezelf zijn. Op verschillende locaties in de stad kunnen bezoekers de queer cultuur beleven.

Het programma is net zo divers als de queer gemeenschap zelf: ontmoet leuke mensen, ga in gesprek of dans. Er is burlesque, zijn films, literatuur, geschiedenis, theater, beeldende kunst, muziek en interessante talks. Het volledige programma is te vinden op culturelezondagen.nl.

Uitreiking Annie Brouwer-Korf prijs

De Annie Brouwer-Korf prijs, vernoemd naar de oud-burgemeester, bestaat al sinds 2007 en is er voor personen, organisaties, initiatieven of projecten die zich inzetten voor de acceptatie en zichtbaarheid van de Utrechtse lhbtiq+ gemeenschap.

Op 11 oktober, Coming Out dag, wordt in de avond de winnaar bekendgemaakt tijdens een uitreiking in Het Huis Utrecht. Colored Qollective, Queer Film Festival Utrecht en Cruise Control zijn de genomineerden dit jaar. De uitreiking zal plaatsvinden in Het Huis Utrecht en er zijn optredens van danser Robin Lesley Nimanong, zangeres Patricia Foort en acteur/choreograaf Barrie Stevens.

Walk of Love

Na een aantal jaren afwezigheid keert de Walk of Love terug op zaterdag 14 oktober als afsluiter van het Utrecht Queer Culture Festival. De kleurrijke demonstratie zal om 13.30 uur start vanuit de wijk Ondiep. De exacte route en startpunt zal later bekend worden gemaakt. Eindpunt is het Domplein in het centrum van de stad.

Het volledige festivalprogramma is te vinden op de website van het Utrecht Queer Culture Festival.

Utrecht Queer Culture Festival

Utrecht Queer Culture Festival viert de schoonheid van diversiteit. Van 6 tot en met 14 oktober a.s. zal de eerste editie plaatsvinden. Vervolgens jaarlijks in de week van Coming Out Dag (11 oktober). Het festival agendeert en stimuleert de vrijheid en variatie in seksualiteit, gender, seksuele oriëntatie, lichaam en relatievormen. Meer informatie is te vinden op www.uqcf.nl.

Coverbeeld: Linde Dorenbos, Iconic in TivoliVredenburg

Powered by Labrador CMS