Nieuw geval van hiv ondanks PrEP

Wereldwijd is dit het vijfde geval.

Leestijd: < 1 min

In de Verenigde Staten is een nieuw geval gemeld van iemand die PrEP correct gebruikte, maar toch hiv kreeg. Hij bleek resistent voor een van de bestandsdelen van PrEP.

Van de man uit San Francisco die ondanks zijn PrEP-gebruik toch hiv kreeg, is aangetoond dat hij PrEP correct gebruikte. Dit is onder meer geconstateerd door DNA-analyse van haarmonsters. Nader onderzoek wijst uit dat de man resistent was voor één van de werkzame bestandsdelen van PrEP.

In eerdere berichten werd gemeld dat hij hiv kreeg van een sekspartner die een zeldzame vorm van hiv heeft, die bovendien gestopt was met het slikken van zijn medicatie. Het is bekend dat PrEP voor bepaalde, zeer weinig voorkomende varianten van hiv niet goed werkt. Dat bleek in dit geval echter niet de oorzaak.

Het is belangrijk om te onthouden dat, ondanks dit nieuws, PrEP nog steeds meer dan 99,9% effectief is om de verspreiding van hiv te voorkomen. Dat is een hoger percentage dan andere middelen, zoals het gebruik van condooms.

“We weten dat PrEP meer dan 99% effectief is."

De Amerikaanse Dr. Robert Grant, die al vanaf begin jaren 80 werkt met hiv, en een groot voorstander van PrEP is, benadrukt in een statement: “We weten dat PrEP meer dan 99% effectief is. Er is nu een handvol zaken waarbij mannen die PrEP correct gebruikten, toch hiv kregen. Die personen slikken nog steeds één pil per dag, maar nu slikken ze hivmedicatie in plaats van PrEP. Het grootste verschil voor hen zijn de sociale stigma’s die bij hiv komen kijken.”

In Nederland wordt PrEP met name in Amsterdam veel gebruikt door homo- en transmannen. Volgend jaar gaat een regeling in waarbij homo- en transmannen PrEP via plaatselijke GGD’en kunnen krijgen. In steden waar PrEP al wat langer beschikbaar is, wordt voorzichtig een daling van nieuwe hivinfecties gemeld.

Meer weten over PrEP? We beschreven in een eerder artikel 5 dingen die je moet weten over PrEP.

Powered by Labrador CMS