Nieuw fotoboek: Queens of Beiroet, over de dragscene in Libanon

Leestijd: < 1 min

Queens of Beirut is een fotoboek vol persoonlijke verhalen over de dragscene in Beiroet. Zeven queens laten zien hoe ze samenleven in Libanon, de hoofdstad die leidt onder een enorme economische crisis en de nasleep van een explosie in de haven. Bekijk hier alvast een aantal foto’s van Rense Diks, de maker van het boek.

Beiroet is een stad vol contrasten: een prachtige mediterrane metropool met zichtbare littekens uit het verleden, door de burgeroorlog (1975-1990) en de recente explosie in de haven van Beiroet (2020). Een stad die bruist, terwijl ze gebukt gaat onder een van de ergste financiële crises in de geschiedenis.

Lokale draggemeenschap in woord en beeld

Het boek Queens of Beirut laat zien hoe de lokale draggemeenschap zich in deze stad beweegt. Hoe verhouden de Libanese dragqueens zich tot elkaar, de samenleving en de huidige situatie waarin het land zich verkeert? Maak kennis met Sultana Queen, Narcissa, Sit Yanna, Latiza Bombé, Robyn Hoes, Anissa Krana en Emma Gration, en hun persoonlijke verhalen over trauma, liefde, familie, drag, Libanon, en bovenal, jezelf kunnen zijn.

Queens of Beirut is een boek met veel foto’s en persoonlijke verhalen over de dragscene in Libanon, de hoofdstad van een land dat in een van de ergste economische crises ooit verkeert. Bovendien gaat de hoofdstad gebukt onder de nasleep van een enorme explosie in de haven, in 2020.

Over de fotograaf

Het boek is gemaakt door Renske Diks, antropoloog, fotograaf en werkzaam in de filmwereld. In 2019 verloor ze haar hart aan Libanon en in 2021 deed ze een etnografisch onderzoek naar de draggemeenschap daar.

Queens of Beirut is haar eerste boek. Merijn Tol, auteur van het boek Beiroet, zegt over Queens of Beirut: “Renske Diks schetst feilloos het Beiroet dat ik ook zo goed ken. Door de ogen en aangrijpende en ook hoopgevende verhalen van dragqueens toont ze deze Midden-Oosterse stad rauw met al haar gezichten en met alle uitersten die daar bij horen: Beiroet laat niemand onberoerd.”

Fotoselectie

Queens of Beirut is een softcover boek, bestaat uit 136 pagina’s en bevat meer dan veertig foto’s van Renske Diks, die ze heeft geschoten met analoge camera’s. Het is verkrijgbaar voor € 29,99, onder meer via Bol.com. Bekijk hier alvast een selectie foto’s uit het boek.

Yanna
Robyn
Narcissa
Latiza
Anissa
Renske Dirks
Powered by Labrador CMS