Nieuw fotoboek: Dads, met portretten van 40 gay vaders

Leestijd: < 1 min

Fotograaf Bart Heynen is geboren in België en woont samen met zijn man Rob Heyvaert en hun tienjarige jongenstweeling in New York. Zijn eigen gezin inspireerde Heynen tot het maken van een fotoboek met veertig portretten van gay mannen die ook vader zijn: Dads.

Dads is het werk van Bart Heynen, die zijn echtgenoot Rob Heyvaert 25 jaar gelden ontmoette in Antwerpen. Ze stonden toevallig op hetzelfde moment in de lift van het gebouw waarin ze allebei woonden.

Babyboom

Heynen deed een master-opleiding aan de Vrije Universiteit Brussel en studeerde fotografie aan het International Center of Photography in New York City. Voor het onderwerp van zijn afstudeerproject bleef hij dicht bij huis: hij fotografeerde het leven van zijn gezin in NYC, dat bestaat uit zijn man Rob en hun twee zonen van tien jaar oud.

Vanaf 2015 mogen mannen overal in de VS met elkaar trouwen. Het viel Heynen op dat daarna een babyboom ontstond onder de vers getrouwde stellen. Daardoor kwam hij op het idee voor Dads. Hij portretteerde de afgelopen vijf jaar veertig gezinnen die woonachtig zijn in de Verenigde Staten. Sommige gezinnen bestaan uit alleenstaande vaders, andere uit koppels. Sommige kinderen zijn geadopteerd, andere op de wereld gezet met hulp van een draagmoeder.

Intieme momenten

Heynen liet de mannen en hun kinderen niet alleen poseren, hij legde ze ook vast op momenten dat ze niet in de camera keken. Het levert een fotoboek op vol intieme momenten.

Aan CNN vertelt Heynen dat hij het boek Dads heeft gemaakt omdat hij zich weleens eenzaam voelt tussen alle hetero ouders om zich heen. Hij wilde aan zijn eigen kinderen laten zien dat er meer gezinnen bestaan met gay vaders.

Online te koop

Op Queerty staat een greep uit de foto’s uit het boek Dads, dat vanaf 29 juni verkrijgbaar is via powerHouse Books.

Powered by Labrador CMS