Nieuw: expositie over de kwetsbaarheid van de queer community

Te zien in Roodkapje Rotterdam

Leestijd: < 1 min

Sensitive Obscurities is de naam van een expostie over de kwetsbaarheid van de queer community. Vijf queer performancekunstenaars laten zien hoe de queer cultuur wordt beïnvloed door heteronormativiteit. Gratis te bezoeken van 5 tot en met 13 augustus in Roodkapje Rotterdam.

Op 5 Augustus opent de expositie Sensitive Obscurities; Exploring the queer (sub)conscious in Roodkapje Rotterdam. Studio Rik Versteeg heeft in samenwerking met 5 queer performancekunstenaars visueel onderzoek gedaan naar heteronormativiteit, genderexpressie en genderidentiteit. De expositie is gratis te bezoeken van 5 tot en met 13 augustus.

Over de expositie

Beeldend kunstenaar Rik Versteeg heeft samen met vijf kunstenaars een tentoonstelling gecreëerd die bestaat uit fotografie, video-installaties, animatie en kostuumontwerp. Door het tonen van vurige verlangens en diepe kwetsbaarheid komt het publiek in aanraking met beelden over mentale gezondheid, het menselijk lichaam, etniciteit en religie. De expositie is gecureerd door Joana Cavaco.

Tegenreactie op heteronormativiteit

Giftige positiviteit gecombineerd met pinkwashing en de plotselinge kapitalisatie van de zogenaamde queer-esthetiek verandert de gemeenschap in een ‘op feesten gebaseerde’ Pride-cultuur, aldus Versteeg. Ze brengen queer-identiteiten samen tot een slogan, een regenbooglogo of producten die geschikt zijn voor heteronormatieve en commerciële consumptie. De gemeenschap in Rotterdam ondervindt tot en met de dag van vandaag problemen vanwege vooroordelen en discriminatie. De participanten; Licka Lolly, Roberto Angels, Lillith de Ville, Xiang Ye Yueng en Fae delen deze ervaringen. Door verhalen van de lhbtq-gemeenschap te visualiseren en te tonen aan het publiek zet de expositie in op zichtbaarheid, acceptatie en normalisering van de gemeenschap in Rotterdam.

Studio Rik Versteeg

Rik Versteeg (1990) creëert alternatieve realiteiten met fotografie, film, design en make-up. Vanuit zijn studio in Rotterdam maakt hij werk dat tijd en ruimte lijkt te schenden en zich niet in een hokje laat plaatsen. Zijn beelden laten meerdere stijlen samensmelten en hij ziet zijn werk als tegenreactie op heteronormativiteit en de publieke norm. Hij onderzoekt onderwerpen zoals heteronormativiteit, sociale en publieke normen, genderexpressie en identiteit op een gestileerde en conceptuele manier.

Werk van Licka Lolly / Afif Shafit
Werk van Xiang Ye Yueng
Werk van Xiang Ye Yueng
Werk van Roberto Angels
Werk van Lilith de Ville
Powered by Labrador CMS