“Niets wat je in Drag Race doet, strookt met wat je doet in de praktijk”

Sederginne doet een boekske open

Leestijd: < 1 min

Winq sprak met alle tien deelnemers van Drag Race Holland. Sederginne komt oorspronkelijk uit Vlaanderen, maar verdeelt tegenwoordig haar tijd tussen Amsterdam en Antwerpen. Ze is een echte comedy queen en wordt regelmatig ouder geschat dan ze is: 26.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je niet 100.000 dollar zou winnen – zoals bij de Amerikaanse Drag Race – maar een shoot in Cosmopolitan en een jurk van Claes Iversen?
“Ik was zuuuuuurrrrrrr! Mensen die Sederginne kennen weten dat zo’n kleed van Claes totaal niet bij me past. Ik denk dat ik de shoot van Cosmopolitan nog het leukste vond. Dus als ik daar binnenkort op de cover sta, weten jullie hoe laat het is.”

Toen we je een paar jaar geleden fotografeerden, zei je: "Ik heb nooit zo lang nodig voor mijn make-up, ik ben binnen 20 minuten klaar". Is dat nog steeds zo?
“Nee, dat is niet meer zo. Ik heb toch wel een ander niveau bereikt met m’n make-up. De ogen zijn nog hetzelfde, maar iets verfijnder. Maar tussen al die meiden zag ik dat zij allemaal bezig waren met shaping en zo, dus I had to step my pussy up! Ik ben natuurlijk geen make-up artist, ik ben entertainer, dus ik heb wel wat make-uplessen genomen. Daar had ik alle tijd voor, want de hele aanloop naar Drag Race Holland was ongeveer twee jaar.”

Hoe heb je aan het thuisfront uitgelegd dat je zo lang weg was?
“Ik heb dit jaar een paar kleine ingrepen gehad – niets ernstigs hoor – dus ik kon zeggen dat ik voor de zoveelste keer geopereerd moest worden. Dat duurt natuurlijk geen maand, maar door quarantaine kon ik zeggen dat ik me even koest wilde houden, en dat ik terug ben gegaan naar mijn oude job in de uitvaartsector.”

“Toen ik thuiskwam moest ik echt afkicken”

Was het moeilijk om een tijd lang je mond te houden na de opnames? En wat zijn de consequenties als je informatie lekt?
“Ik mag geen bedragen noemen, maar we hebben allemaal een contract moeten tekenen waarin we beloven dat we onze mond zullen houden. Ik weet eigenlijk niet echt wat de consequenties zijn, maar ik houd mijn mond, want ik vind spoilers helemaal niet leuk! Ik vind het zelfs jammer dat vooraf al bekend is gemaakt wie de kandidaten zijn, het liefste zou dat een verrassing zijn gebleven tot het moment dat we in de eerste aflevering de workroom binnenlopen. Dus ik houd mijn mond écht dicht, zelfs tegen mijn goede vrienden. Het gaat zóveel leuker zijn om het zelf te zien! Maar ik kijk er wél naar uit om achteraf met m’n vrienden te kunnen delen hoe de ervaring echt was, ten opzichte van wat je op tv krijgt te zien.”

Hebben jullie tijdens de opnames iets gemerkt van Corona?
“Zeker wel: alle mensen van de productie droegen maskers. Zelf moesten we zoveel mogelijk ontsmetten en afstand houden. De mensen van productie konden ook niet bij elkaar zitten als ze gingen eten. En als er af en toe een knuffel nodig was, kon dat alleen met de andere meiden. Alle regels zijn zoveel mogelijk opgevolgd. En voordat we begonnen met de opnames zijn alle kandidaten 14 dagen in quarantaine gegaan. Dat maakte het hele spel emotioneel en mentaal nog wel iets zwaarder: we mochten 14 dagen onze familie niet zien, en vervolgens waren we nog een maand weg voor de opnamen. Het was een hele ervaring.”

Welk programmaonderdeel heb jij als leukste ervaren?
“Ik vond alle acting challenges superleuk. Daarnaast was ik best wel goed voorbereid op mijn runways. Op het podium staan zit in mijn bloed. Ik kan niet echt een nummer playbacken, maar wél een look serven. Dus dat vond ik de twee leukste dingen die we daar gedaan hebben. En alle mensen van de crew hebben zó goed voor ons gezorgd! Ze vroegen tien keer op een dag: hoe gaat het? Wil je nog iets eten? Toen ik thuiskwam moest ik er echt van afkicken om niet meer de hele dag bediend te worden!”

on

Met welke andere kandidaat ga je samen, na Corona, het liefst meteen op tournee? En waarom?
“Janey Jacké, zonder twijfel. We hebben een jaar lang samengewerkt op Mykonos, waar we samen 137 shows achter elkaar gaven. Dus daar weet ik wel 100% zeker van dat ik er fun mee ga hebben.”

Wat is het mooiste dat drag je gebracht heeft?
“Het sociaal hoog-ontwikkeld zijn. Dat je makkelijk met mensen kunt praten en ze kunt leren kennen. En ik heb zóveel mooie dingen mogen doen. Ik heb de wereld rondgereisd, dat was voor mij persoonlijk heel mooi.”

Je krijgt er door Drag Race Holland allemaal internationale fans bij die waarschijnlijk Nederland of België niet eens op een kaart zouden kunnen aanwijzen. Wat ga jij ze bijbrengen over Nederlandse of Vlaamse cultuur?
“Ik wil eerst zien hoe het publiek naar ons gaat kijken. Daarna kun je er pas mee gaan spelen. We zijn nu best zenuwachtig, omdat voor ons de wereld echt gaat veranderen. Ik was er zelf niet van op de hoogte dat er zóveel YouTubekanalen, podcasts en Instagramaccounts zijn die alles wat met Drag Race te maken heeft in de gaten houden. Dat wist ik niet, maar ik vind het fantastisch! Nu ineens word ik in al die content getagd. Dan vragen ze of ik ‘hot or rot’ ben, Photoshoppen ze smurrie over mijn foto heen, en dan ben ik kennelijk ‘rot’. Die mensen nemen geen blad voor de mond.”

“Afgezien van Fred denk ik dat de juryleden niet echt weten wat deze job in de praktijk écht inhoudt”

Is Nikkie Plessen een waardige vervanger voor Michelle Visage?
“Ja, zeker. Ik denk dat die vrouw zeker wel weet waar ze over praat, zeker wat fashion betreft. Maar afgezien van Fred denk ik dat de juryleden niet precies weten wat deze job in de praktijk écht inhoudt. Als je Drag Race niet wint, ben je niet ineens een slechte dragqueen. Niets wat je in het programma doet, strookt met wat je doet in de praktijk. Zijn de juryleden daarvan op de hoogte? Misschien niet. Maar kunnen ze wel een oordeel geven op basis van wat ze gezien hebben? Absoluut. Ik vond de jury goed gecast.”

Met wie en waar ga jij wekelijks de nieuwe aflevering kijken?
“De eerste viewingparty is in een oude kerk in Amsterdam. Verder hoop ik dat er heel veel boekingen zullen binnenkomen om viewingparty’s bij te wonen, want na deze show ben ik one broke bitch!”

Ten slotte: welke queen raad jij aan voor seizoen 2?
“Nou, vooropgesteld hoop ik dat mijn deelname een springplank zal zijn om deze show ook zo snel mogelijk in België te gaan maken. We hebben daar ook zóveel talent zitten, dus het zou supertof zijn als België een eigen Drag Race zou krijgen. Maar wie zou ik graag zien in een tweede seizoen? Reggy B, die is heel elastisch en lenig, dus dat lijkt me leuk.”

Drag Race Holland is vanaf nu exclusief te zien op Videoland. Lees hier onze recensie van de eerste aflevering, ons interview met presentator Fred van Leer, en een overzicht van hoe de kandidaten eruitzien als ze níet in drag zijn.

Powered by Labrador CMS