uit onze archieven

Joey Jaq en zijn vriend Nick

“Nick bracht mijn geloof aan het wankelen, zo wist ik dat hij de ware was”

Joey Jaq en Nick leerden elkaar kennen in New York

Leestijd: 4 min

De Amerikaanse Joey Jaq (29) en de Nederlandse Nick (28) leerden elkaar kennen in New York en wonen nu samen in Amsterdam. Daar reflecteert Joey als opkomende influencer op ons merkwaardige kikkerlandje. “Nick is in alles mijn tegenpool.”

Joey Jaq: “Ik groeide op in Texas. Na mijn highschooltijd vertrok ik naar New York om daar te studeren.”
Nick: “Ik woonde tijdelijk in New York voor mijn afstudeertraject en kwam Joey tegen op Tinder.”
J: “Ergens vermoedde ik altijd dat ik niet met een Amerikaan zou eindigen. Oh my god, dacht ik toen ik Nicks profiel zag, deze man is superlang én geen Amerikaan, geweldig.”
N: “Mannen bleven me in Amerika vragen naar mijn lengte, dus die heb ik maar op mijn profiel gezet. Het is daar echt een ding.”

fashionably late

N: “Tijdens onze eerste date wilden we gaan wandelen over de Brooklyn Bridge. Uiteindelijk heb ik drie uur op Joey staan wachten bij het metrostation.”
J: “Het was op een zondag en dan zijn er altijd metrowerkzaamheden. Daar had ik geen rekening mee gehouden. Ik schaamde me kapot, maar Nick maakte er geen big deal van – al laat hij geen kans voorbijgaan om mensen te vertellen dat ik drie uur te laat was op onze eerste date.”
N: “Uiteindelijk heb ik Joey mee teruggenomen naar Nederland, waar we gelijk gingen samenwonen.”
J: “In zijn studentenkamer in Breda. Wat een horror.”
N: “Tegenwoordig wonen we in Amsterdam, waar we samen een appartement hebben gekocht.”

ik hou van holland

J: “Ik heb goed mijn best gedaan om in te burgeren. Inmiddels kan ik meepraten over de Nederlandse actualiteit.”
N: “Al bespreken we die meestal wel in het Engels.”
J: “We leerden elkaar kennen in het Engels, het voelt daarom gek om Nederlands met elkaar te praten. Ik spreek het wel: ik woon hier alweer bijna vier jaar en voel me helemaal thuis. Oké, de cultuur is soms wat aan de kille kant, maar de kwaliteit van leven is fantastisch. You win some, you lose some. De afgelopen drie jaar heb ik een carrière opgebouwd als influencer. In korte filmpjes deel ik grappige dingen die me opvallen aan de Nederlandse cultuur, zoals het eindeloze geklaag over het weer en jullie treurige borrelhapjes.”
N: “Joeys influencercarrière speelt een grote rol in onze relatie. Ik word soms zelfs herkend tijdens het stappen.”

Joey Jaq en Nick
Joey Jaq en Nick (foto privé).

J: “Door die toenemende bekendheid vrees ik af en toe voor onze veiligheid. Ik voel me een target; thuis hebben we een alarmsysteem en meerdere camera’s hangen. Nederland doet zich open voor, maar is dat in mijn beleving niet altijd. Bij hand in hand lopen voel ik me bijvoorbeeld niet comfortabel, hoe jammer ik dat ook vind. Ik wil niet in een confrontatie belanden. Ik ken mezelf; volgens mij ga ik helemaal door het lint als iemand ons fysiek of verbaal aanvalt, maar ik moet ook aan mijn verblijfsvergunning denken.”
N: “Ik heb eigenlijk zelden negatieve ervaringen.”
J: “Dat komt denk ik omdat jij best hetero oogt. Ik val veel meer op en daar voelt blijkbaar niet iedere Nederlander zich comfortabel bij.”

hij gelooft in mij

J: “Ik ben druk en dramatisch en niet alleen op social media. Nick is in alles mijn tegenpool. Hij is rustig en nuchter – soms iets te, naar mijn zin. Echt een typische Nederlander. Wij verschillen in alles, ook onze meningen.”
N: “Met Joey is het leven nooit saai, maar soms wel turbulent. Dat zorgt af en toe voor wrijving. Joey wil altijd meer en beter; de dag nadat we ons huis kochten zat hij alweer op Funda.”
J: “Ik wil gewoon morgen verhuizen, zo ben ik.”
N: “Toch vullen we elkaar goed aan.”
J: “Het maakt de relatie spannend en we weten elkaar altijd in het midden te vinden.”
N: “Toen we elkaar leerden kennen was Joey strenggelovig; hij dacht dat ik naar de hel zou gaan. Ikzelf ben niet religieus opgevoed.”
J: “Ik was leadzanger bij een van de bekendste christelijke kerken van New York. Onder anderen Justin Bieber en de Kardashians kwamen daar over de vloer. God was een groot deel van mijn leven.”
N: “Door de gesprekken die we hierover voerden zijn Joeys opvattingen uiteindelijk veranderd.”
J: “Nu ben ik een atheïst, net als Nick. Het leek onmogelijk, maar met zijn vragen wist hij uiteindelijk mijn strenge geloof aan het wankelen te brengen. Daardoor realiseerde ik me dat hij de ware is. Voor Nick kiezen heeft me wel de band met mijn ouders gekost. Zij kunnen onze relatie niet rijmen met hun geloof. Ik spreek alleen nog af en toe een van mijn zussen.”
N: “We gaan wel regelmatig langs bij mijn ouders in Breda.”

love & marriage

J: “Ik denk niet dat we ooit zelf een gezin zullen stichten.”
N: “O, ik wel. Jij bent juist bizar goed met kinderen, Joey. Iedereen wil jou altijd als oppas.”
J: “Ik ben gek op kinderen, maar ik ben volgens mij niet op deze aardbodem gezet om ze op te voeden. Pleegouderschap, dat zie ik nog wel voor me. Ik heb zelf een slechte jeugd gehad, dus ik zou het mooi vinden andere kinderen een stukje geluk mee te geven. Maar fulltime ouder zijn voelt voor mij als het toppunt van burgerlijkheid. Ik word daar kriebelig van.”
N: “Ik heb dat met het huwelijk, dat hoeft voor mij echt niet.”
J: “Voor mij is het ook niet nodig, al lijkt het me wel mooi om in Mexico te trouwen, met alle bijbehorende rituelen – ik ben half Mexicaans. Ik ben gelukkig met ons huidige leven, maar als je nu ineens op een knie zou gaan, zeg ik denk ik toch ja.”

Powered by Labrador CMS