Nas is gay en vluchtte uit Qatar. Nu waarschuwt hij lhbtq voetbalfans

"Wees voorzichtig"

Leestijd: < 1 min

Nas Mohamed vluchtte uit Qatar omdat hij homoseksueel is en dreigde te worden vervolgd. Nu deelt hij zijn boodschap aan de lhbtq-fans van het WK Voetbal die naar zijn vaderland willen komen: “Wees voorzichtig.

Nas Mohamed komt uit een traditioneel gezin in Qatar. Hij wist dat hij terecht zou komen in een gearrangeerd huwelijk met een vrouw. Als tiener realiseerde hij zich dat hij dit geen leven lang zou kunnen volhouden. Hij voelde zich gedwongen om zijn homoseksualiteit verborgen te houden, uit angst voor vervolging. In Qatar is homoseksualiteit strafbaar, volgens de strenge Sharia-wetten staat er zelfs de doodstraf op.

Politiek asiel

Nas besloot elf jaar geleden, op 24-jarige leeftijd, naar de Verenigde Staten te reizen voor een medische studie. Hij verliet Qatar in de wetenschap dat hij er nooit zou terugkeren. Hij vroeg politiek asiel aan in de VS, wat hij kreeg in 2017.

Eerder dit jaar haalde Nas de internationale pers als ‘de eerste openlijk homoseksuele man uit Qatar’. Dat het WK Voetbal dit jaar in Qatar wordt gehouden, was de katalysator voor zijn coming-out. Hij vond het opvallend dat niemand zich uitsprak over het gebrek aan lhbtq-rechten in zijn land. Dus besloot hij dat zelf maar te doen.

Catfishing

Aanvankelijk wilde Nas de misstanden aan de kaak stellen zonder uit de kast te komen, maar Nas kreeg weinig aandacht voor zijn boodschap. Pas toen hij het predikaat ‘eerste openlijke homoseksuele man uit Qatar’ kreeg opgeplakt, kwam Nas er breed mee in het nieuws.

Hoewel hij aardig wat lhbtq’s kent in Qatar, verraste het hem dat hij de eerste Qatari was die publiekelijk uit de kast kwam. Maar tegelijkertijd beseft hij hoe moeilijk het is om openlijk gay te zijn in Qatar. De politie voert regelmatig undercover acties uit en doet aan catfishing om lhbtq’s te traceren en op te pakken.

Regenboogvlaggen

Om die reden wil Nas nu ook de lhbtq voetbalfans waarschuwen die naar Qatar komen. In een boodschap zegt hij dat iedereen voorzichtig moet zijn. Hoewel Pride-vlaggen zijn toegestaan in de stadions, zullen ze met de regenboogvlaggen niet op een warm welkom hoeven te rekenen, zegt Nas. “Ik denk dan ook dat het niet productief is om die vlaggen te tonen.”

Lhbtq’s die het land bezoeken zullen minder snel worden vervolgd voor hun seksuele activiteiten, maar Nas is bang dat de lokale bevolking het gemunt heeft op mensen die ‘er niet uitzien als een hetero’. Ook vindt Nas dat teams, spelers en de FIFA zich duidelijker en luider moeten uitspreken tegen de misstanden in zijn vaderland.

Australische voetballers

Vorige week werd bekend dat de Australische voetballers een gezamenlijk statement hebben uitgebracht. Hun boodschap lees je hier.

Powered by Labrador CMS