Muziek op vrijdag: de superpower van Adam Lambert en de nieuwe van Lil Nas X

Thank God It's Friday!

Leestijd: < 1 min

Adam Lambert bouwt een kleurrijk en vrolijk queer straatfeestje in zijn nieuwe video voor de single ‘Superpower’. Ook de records brekende Lil Nas X is terug met een nieuwe video. Verder in onze muziekrubriek: Billie Eilish, Kylie samen met Tove Lo en iets ouds van Freddie Mercury.

Adam Lambert – ‘Superpower’

Gitaargedreven funk en rock die is geïnspireerd door artiesten als Tame Impala, The Black Keys en Prince. Zo omschrijft Adam Lambert de sound van zijn nieuwe album Velvet, waarvan de A-kant later deze maand uitkomt. ‘Superpower’ is de vierde single die voorafgaat aan dat album. De video is een oproep tegen uitsluiting en voor trotse rebellie, zo zei Lambert in een interview met Capital FM.

Lil Nas X – ‘Panini’

De jonge rapper Lil Nas X heeft het jaar van z’n leven. Hij brak een record door met zijn single ‘Old Town Road’ maar liefst negentien weken op één te staan in de Amerikaanse singlelijst en vertelde in juni dat hij op mannen valt. Dat was niet gemakkelijk voor Montero Lamar Hill, zoals hij echt heet. In zijn omgeving is het niet gebruikelijk om openlijk gay te zijn. Eerder deze week leidde dit nog tot een akkefietje met Kevin Hart, nadat de acteur de coming out van Lil Nas X bagatelliseerde. ‘Panini’ is de nieuwe single van Lil Nas X. Te zien is hoe hij als een toekomstige superheld met vliegende auto’s Disney-ster Saki Jackson probeert te imponeren.

Freddie Mercury – ‘Love Me Like There’s No Tomorrow’

Later dit jaar verschijnt Never Boring, een nieuwe boxset met een overzicht van het solowerk van Freddie Mercury. Voor deze track is een nieuwe video gemaakt, waarin twee witte bloedcellen verliefd worden en elkaar een serenade brengen. Een van de bloedcellen is besmet met het hiv-virus, en de video is daarmee een verwijzing naar de hiv- en aidscrisis, zo leggen de makers uit aan Rolling Stone. ‘Love Me Like There’s No Tomorrow’ stond oorspronkelijk op Mercury’s soloalbum uit 1985, Mr. Bad Guy.

Kylie & Tove Lo – ‘Really Don’t Like U’

Nadat Kylie Minogue haar loftrompet had geschald over de sound van de Zweedse Tove Lo (‘modern en goed geproduceerd’), greep die laatste de gelegenheid aan om de Australische popdiva te strikken voor een duet. Het resultaat: nou, inderdaad, modern en goed geproduceerd. Het staat op Sunshine Kitty, het nieuwe album van Tove Lo dat op 20 september uitkomt.

Taylor Swift – ‘Can’t Stop Loving You’

Waarom zou ze dit gedaan hebben? ‘Can’t Stop Loving You’ is namelijk een cover van een van de allersaaiste Phil Collins-songs. Heb je net een plaat uit met fraaie, eigen tracks, trakteer je de luisteraars op dít. Tuurlijk zingt ze het prachtig, maar waaróm?

Faberyayo – ‘Legokastelen’

Kijk eens, hoe schattig. Faberyayo van De Jeugd Van Tegenwoordig (oftewel Pepijn Lanen) heeft een liedje  gemaakt voor en over zijn zoontje. Wie zouden er achter die spokenmaskers schuilgaan, de rest van De Jeugd?

Grimes & i_o – ‘Violence’

Zangeres Grimes ontpopt zich steeds meer als een alien princess. Vorig jaar nog flirte ze nog met harde rock, maar nu stijgt ze weer op temidden van ijle zang en lucide elektronische klanken. Hier werkt ze samen met de raadselachtige techno-act i_o, waarachter Roger Semaan schuilgaat. De video is al even raadselachtig.

Boy Harsher – ‘Send Me A Vision’

Alsof de jarentachtig-act Propaganda in een tijdmachine is gestapt en in 2019 is beland, zo klinkt Boy Harsher (alleen wellicht iets minimalistischer). De video van ‘Send Me A Vision’ heeft diezelfde eighties vibe. Lekker nihilistisch allemaal. Ze staan op 22 september in de Amsterdamse Melkweg.

M83 – ‘Temple Of Sorrow’

Later deze maand komt M83 met de opvolger van zijn instrumentale album uit 2007, Digital Shades Vol. 1. ‘Temple Of Sorrow’ is de nieuwe single van deel twee. De video bij dit filmisch stukje ambient vertelt het verhaal van The Scarlet Twins, met een epische apotheose waarin zowel muziek als beeld tot een bizarre climax komt.

Katy Perry – ‘Small Talk’

Op de een of andere manier moeten we bij het zien van ‘Small Talk’ denken aan Beyoncés ‘Why Don’t You Love Me’-video. Maar waar zij ontspoorde als vintage huisvrouw, gebeuren er bij Katy Perry heel andere gekke dingen. Een hondenshow, bijvoorbeeld, met een romantische ontmoeting tussen twee hondenbeesten tot gevolg.

Billie Eilish – ‘All The Good Girls Go To Hell’

Knap hoor, wat de piepjonge Billie Eilish in zo’n korte tijd heeft neergezet: een compleet eigen geluid en een volstrekt uniek imago, waarbij ze IRL gewoon en eerlijk is terwijl haar video’s steevast een soort horrorkunstwerkjes zijn. Hier is ze te zien als besmeurde engel, de boodschapper van de duivel.

Camila Cabello – ‘Shameless’

Nadat Camila Cabello de meidengroep Fifth Harmony achter zich heeft gelaten, is het snel gegaan met haar solocarrère. Met Shawn Mendes scoort ze momenteel een monsterhit met ‘Señorita’ en eerder was ‘Havana’ ook al zo’n klapper. ‘Shameless’ heeft een vette big budget-video die het drama niet schuwt.

Powered by Labrador CMS