Interview

“Muziek is hoop voor mij. Het dwingt me tot reflectie”

Oliver Aron vertelt over zijn debuut-EP DRAMA KING

Leestijd: 3 min

Zanger Oliver Aron brengt vandaag zijn debuut-EP DRAMA KING uit, met daarop vijf eerlijke liedjes die hem de hoop op een gloednieuw leven hebben teruggegeven. Via de muziek vond hij een weg om zijn emoties ruimte te geven. Aan Winq vertelt Oliver hoe zijn EP tot stand is gekomen.

Oliver Aron is geboren in Chili en opgegroeid in Nederland. Kort na de verhuizing keerde zijn moeder zonder afscheid te nemen terug naar haar vaderland. Als kind stond Olivers leven in het teken van overleven en was zelfontplooiing geen prioriteit.

Op zijn 23e ervoer hij een mental breakdown. Hij moest een weg vinden om zijn emoties de ruimte te geven. Daarom kocht hij een keyboard en besloot hij een leven in de muziek te manifesteren. Hieruit zijn de autobiografische tracks van DRAMA KING voortgekomen. “Vijf eerlijke liedjes die mij de hoop terug hebben gegeven en mij de kans geven om mijn pad te herschrijven. Ik ben veel verloren, maar won een gloednieuw leven terug.

Je vertelt dat je leven als kind in het teken stond van overleven en dat zelfontplooiing geen prioriteit was. Wat wil je hierover vertellen? 

“Als kind moest ik snel volwassen worden na het vertrek van mijn moeder uit het gezin. Ik zag verdriet in de ogen van mijn vader en wilde dat wegnemen door mijn eigen verdriet te onderdrukken. Terwijl mijn vader aan het werk was, stond ik in de keuken te koken voor ons. Kort nadat we naar Nederland waren verhuisd, keerde mijn moeder zonder enig afscheid terug naar Chili. Mijn tienerjaren stonden niet langer in het teken van spelen en ontdekken, maar meer in het vinden van een veilige plek.”

Oliver Aron
Oliver Aron

Toen je op je 23e een breakdown kreeg, wat gebeurde er toen?

“Ik was niet genoeg connected met mijn gevoel en had geen controle over mijn emoties. Ik had last van paniekaanvallen en had het idee dat ik niet naar mijn volledige potentieel leefde.” 

Oliver Aron
Oliver Aron

Dankzij de muziek heb je een weg gevonden om je emoties de ruimte te geven. Hoe kwam je op het idee om iets met muziek te gaan doen? 

“Dat ik muzikaal was had ik eigenlijk wel door, maar dat er een artiest in mij schuilde, geloofde ik niet. Dat was iets wat buiten mijn bereik lag en ik op tv zag. Eenmaal in een kringloopwinkel kocht ik een keyboard en dacht ermee te gaan rommelen. Ik schreef elke dag iets en werd er steeds handiger in. Op een dag maakte ik contact met een producer en al gauw zat ik in de studio. Hij gaf mij de bevestiging die ik toen nodig had om mezelf verder uit te dagen.”

Nu is er de EP DRAMA KING. Vanwaar die naam?

DRAMA KING staat voor het met trots dragen van pijn. Tijdens het maken van de plaat begon ik in te zien dat alles in mijn leven nodig was geweest om mijn pad in de muziek te vinden. Ik kon de schoonheid zien in de dieptepunten. Ik voel me een winnaar, en dat heb ik te danken aan alle negatieve dingen die ik in het leven heb meegemaakt.”

Waarover gaan de vijf tracks op DRAMA KING?

“De tracks van het EP beschrijven mijn weg naar bevrijding. Acceptatie, onbeantwoorde liefde, religie en seksualiteit staan centraal. De track ‘Rainbow Fever; gaat bijvoorbeeld over mijn relatie met het geloof. Ik groeide op in de kerk, een plek waar ik troost vond. Maar naarmate ik ouder werd, botste het geloof met mijn seksualiteit. ‘The Past’ gaat weer over het heft in eigen handen nemen en opnieuw beginnen. Het verleden heeft mij gevormd, maar hoeft niet te bepalen wie ik morgen ben.”

Tot slot: welke boodschap wil je overbrengen met je muziek? 

“Muziek is hoop voor mij. Het dwingt me elke keer weer tot reflectie. Er schuilt altijd licht achter de wolken, in welke situatie dan ook.”

Volg Oliver Aron op YouTube en Instagram en beluister DRAMA KING via Spotify.

Powered by Labrador CMS