Mustii Brussels Winq

Mustii deelt zijn hotspots in Brussel

Belgische magie op het Songfestival

Leestijd: 5 min

Mustii brengt België dit jaar naar het Eurovisie Songfestival met zijn betoverende nummer Before The Party’s Over. Hij neemt ons mee op een muzikale reis naar de Europese hoofdstad en onthult de verborgen verhalen achter zijn performance of a lifetime.

Thomas Mustin, beter bekend als Mustii, woont al zijn hele leven in Brussel. Als 33-jarige zanger heeft hij twee albums gelanceerd die beiden een plek in de top 10 van de Vlaamse hitlijsten wist te veroveren. Naast zijn muzikale prestaties schitterde hij ook op het scherm in de serie La Trêve en zetelde hij als deskundig jurylid in Drag Race Belgique.

 Met het nummer Before The Party’s Over vertegenwoordigt de zanger België dit jaar op het Eurovisie Songfestival. Samen met Pierre Dumoulin, de befaamde tekstschrijver achter het nummer waarmee Blanche in 2017 de vierde plek veroverde, creëerde hij deze plaat. “Ik wilde dat het een optimistische, euforische uitbarsting van energie zou zijn”, legt Thomas uit. En dat doet hij aan de hand van een metafoor: "Tijdens een avond vol feesten, met zowel hoogte- als dieptepunten, en in het algemene leven, is het van essentieel belang om te genieten. Voordat de herfst komt en alles eindigt, is het belangrijk om het leven volledig te omarmen."

explosief nummer

De zanger had in eerste instantie niet verwacht dat hij juist zou worden gevraagd om deel te nemen voor België. "Dat was iets wat ik altijd al wilde sinds mijn kindertijd, maar toch was ik verrast. Ik zat namelijk middenin de opnames van Drag Race Belgique toen de omroepbaas naar me toe kwam om te vragen of ik mee wilde doen voor België. Ze hadden mijn optreden bij The Voice Belgique gezien en vonden dat ik het in me had om ons land te vertegenwoordigen. Ik ben een fan van het Songfestival, maar moest er toch even over nadenken. Al snel wist ik dat ik het wilde doen: zo'n kans laat je als artiest niet schieten."

 Zijn nummer begint heel rustig en mondt uit in een explosie. Daar gaat een mooi verhaal aan vooraf. "Als kind was ik erg verlegen en daarom stuurden mijn ouders me naar theaterles. Ze vonden dat ik mezelf meer moest openstellen, en uiteindelijk is daar mijn liefde en passie voor theater, zingen en acteren uit voortgekomen. De theaterlessen hebben mij geholpen om mezelf meer open te stellen en zelfvertrouwen te krijgen. Dat alles komt terug in het nummer Before The Party’s Over. Vandaar ook het 'explosieve' einde van het lied. “Hiermee wil ik tegen iedereen zeggen dat ze hun leven moeten leven zoals zij dat willen en dat ze dat moeten uitschreeuwen.” Een gewaagde keuze om je nummer klein te beginnen, weet ook Thomas. “Er waren mensen die het nummer hoorden en dat afraadde, maar ik vind dat het nodig is om mijn boodschap goed over te brengen.”

bevriend koor

Er is iets bijzonders aan het nummer, want er zijn maar liefst 1.000 mensen uit heel Europa te horen. "Maar die gaan niet allemaal mee naar Malmö, hoor," lacht hij. "Ik wilde het thema van Eurovisie, dat dit jaar United by Music is, in mijn lied terug laten komen. Daarom zingen vrienden, familie en vele anderen mee in het koor. Op die manier heb ik al die mensen bij me in Malmö." Het ontroerde hem toen hij het voor de eerste keer hoorde in de studio. "Het is heel bijzonder om al die stemmen samen te horen. Op die manier voel ik me ook niet helemaal alleen op het grote podium."

Veel van zijn vrienden behoren tot de queer community. Hij heeft ze leren kennen via Drag Race Belgique, waar Thomas jurylid is, en het bruisende uitgaansleven. "Ik breng graag tijd door in bars zoals The Agenda en Cabaret Mademoiselle in Brussel," deelt hij. "Beide bars zijn eigendom van Mademoiselle Boop, die vierde werd in het eerste seizoen van Drag Race Belgique en we zijn goede vrienden geworden." Uit de drag scene haalt hij veel inspiratie: "Ik heb enorm veel respect voor de drag queens die zowel in het programma als in deze bars optreden. Ze zijn volledig op de hoogte van popcultuurreferenties, wat mij enorm inspireert. Ze zijn slim, gevat, grappig en durven nieuwe dingen uit te proberen. Het draait allemaal om de vrijheid waar ik in mijn nummer over zing, en ik ben ontzettend trots om deel uit te maken van die cultuur als jurylid in het programma."

Genieten van het avontuur België trots maken, dat is zijn doel. "Ik wil als artiest veel nieuwe dingen leren van dit avontuur en ik hoop interessante mensen te ontmoeten." Hij houdt zich niet bezig met de bookmakers, waar hij op dit moment in de top 10 staat. "Daar heb je toch geen invloed op en dat interesseert me totaal niet. Ik wil gewoon veel leren als artiest en genieten van dit avontuur met nieuwe mensen om me heen."

Hij heeft al duidelijk in gedachten hoe hij zichzelf zal voorbereiden op zijn tijd in Zweden. "Ik wil dat de twee delen van het nummer ook op het podium tot leven komen. Van de ingetogenheid naar openheid, flamboyant en glamoureus." Hoe dat er precies uitziet, zullen we ontdekken op 9 mei, wanneer Mustii voor België zingt in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Mustii Brussels Winq

stad vol inspiratie

Op 1 februari 2025 geeft hij een groot concert in Vorst Nationaal in Brussel. Zin in een reis naar Brussel? Dan geeft Thomas 8 tips voor een onvergetelijke tijd in de Europese hoofdstad. Voor hem is de stad Brussel een bron van muzikale inspiratie. "Ik geloof echt dat de stad een grote invloed heeft op mijn muziek", zegt hij zelfs. "Met zoveel diverse mensen die er wonen en het bruisende nachtleven, vind ik het enorm inspirerend.”

Mustii Brussels Winq

Rooftop 58 | “De ultieme start voor jouw avontuur in Brussel! Gelegen in het hart van de stad, biedt deze grote rooftopbar en restaurant niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook een overzicht van al mijn favoriete plekken in één oogopslag.”

Ancienne Belgique | “Een poppodium dat voor Brussel een status heeft vergelijkbaar met die van Paradiso in Amsterdam, dankzij legendarische optredens van artiesten als Iggy Pop en Jacques Brel. Ik heb hier al verschillende shows mogen geven en zal in oktober opnieuw op het podium staan. Ik herinner me nog levendig het optreden van Florence and the Machine, dat nogal... interessant was. Echt iconisch!”

The Agenda | “Mijn vaste stek op vrijdag- en zaterdagnacht. Hier zijn dragshows en feesten, en de sfeer is gewoonweg fantastisch. De mensen zijn er ontzettend vriendelijk en iedereen is in de stemming voor een geweldig feestje. Een absolute aanrader voor een bezoek aan Brussel!”

Cabaret Mademoiselle | “Een nachtclub waar burlesque optredens plaatsvinden. De eigenaar, Mademoiselle Boop, werd vierde in het eerste seizoen van Drag Race Belgique.”

2Be Store | “Dé winkel waar je zowel kinky als andere kleding kunt scoren. Tijdens Pride zit het er altijd stampvol en is het één groot feest!”

Le Waterloo | “Mijn favoriete restaurant in Saint Gilles. Een eenvoudige brasseriekeuken van uitstekende kwaliteit. De eigenaren zijn ontzettend vriendelijk en ik ga er altijd heen voor de kroketten. Het is er knus, vriendelijk en de muren zijn versierd met oud vinyl. Extra gezellig!”

Het Hortamuseum | “Voor mij een heel speciaal museum dicht bij huis. Het is de thuisbasis van de Art Nouveau en werkelijk prachtig. Hier krijg je een beter begrip van de architect Horta. Ik ben dol op zijn stijl, het is enorm inspirerend. De manier waarop het licht door de ramen valt is gewoonweg fantastisch.

Saint Gilles | “De buurt waar ik zelf woon, is bezaaid met prachtige Art Nouveau huizen. Het is een artistieke wijk waar veel acteurs en muzikanten wonen. Ik zou me nergens anders willen vestigen.”

Powered by Labrador CMS