big in a wig

“Miss Cartier is een classy, jazzy diva met verfijnd gevoel voor stijl en fashion”

Dragqueen Miss Cartier

Leestijd: 2 min

Nederland en België tellen honderden fabulous dragqueens. Ook deze maand stellen we er een aan je voor. Deze keer: Miss Cartier die vertelt over hoe ze Parijs naar Amsterdam brengt.

Hoe begon je met drag?
“Mijn drag begon toen ik nog in Parijs woonde en ik Envy Peru op Milkshake Festival leerde kennen. In Nederland hebben we toen een video opgenomen over mijn eerste dragformatie. Toen begon het balletje te rollen. Eigenlijk ben ik mijn hele leven al bezig met verkleden en het maken van transformaties. Nadat ik theater meer dan 15 jaar links had laten liggen en een jazzbandje was gestart op de universiteit, was Miss Cartier een logische stap.” 

Is je drag nu heel anders dan die eerste keer?
“Het is alsof je twee verschillende mensen naast elkaar ziet. Ik zie elk jaar hoe mijn gezicht verandert, gelukkig. Op een gegeven moment merk je door trial and error wat goed bij je gezicht past. En wat de grootste verandering geeft.” 

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?
“Miss Cartier is een classy, jazzy diva met verfijnd gevoel voor stijl en fashion. Daarnaast heeft ze een sexy edge en neemt ze het leven niet al te serieus. Waar ze in Parijs is begonnen, neemt ze die stad mee naar Amsterdam. Met live jazz vocals is ze het middelpunt van elke smokey speakeasy bar tot big band.”

De eerste keer in drag van Miss Cartier.
De eerste keer in drag van Miss Cartier.

Heb je een voorbeeld?
“Voor mijn drag zijn mijn grootste voorbeelden mijn Indische oma, de meest glamoureuze persoon in mijn leven van jongs af aan. Ook RuPaul – niet alleen als queen, maar ook als ondernemer. Ella Fitzgerald, Dita von Teese en op het gebied van fashion Olivier Rousteing van Balmain, John Galliano van Dior en Thierry Mugler.”

Bij een goede dragqueen hoort ook een goede naam. Hoe kwam je op de jouwe?
“Toen ik in Parijs bij een modellen- en host-agentschap zat, was mijn allereerste opdracht voor Cartier. Destijds woonde ik aan de Rue Pierre Charron, tegenover de winkel van het merk. Rond die tijd wist ik ook dat ik performance weer wilde oppakken. Beyoncé noemde zichzelf in een van haar tours Miss Carter. Zou dat ook niets voor mij zijn, maar dan iets chiquer? Miss Cartier was meant to be.”

Zijn er dragqueens die we in de gaten moeten houden?
“Er zijn er teveel om op te noemen, maar ik ga drie voorbeelden geven. Stevie Stunner is naast een prachtige queen een indo sister die het ver gaat schoppen met live zang. The Kameleon is één van de queens met de beste mimiek. Ze heeft exceptionele playback skills en hetzelfde gevoel voor humor als ik. Rosée-Shenée Plastique is een fierce, getalenteerde en sex-on-a-stick queen.” 

Wat staat er voor 2022 voor jou op de planning?
“Na successen in Paradiso in 2021 en een uitverkochte soirée in Bar Rouge elke maandagavond, gaan we Miss Cartier sowieso meer zien. Of dit nu op Videoland of TV zou zijn, op Spotify, of bij grotere podia (bijv. North Sea Jazz - hit me up).”

Foto: Cyriel Jacobs

Powered by Labrador CMS