Minder lhbtq personages te zien in tv-series in seizoen 2022 – 2023

Leestijd: < 1 min

Het afgelopen tv-seizoen waren er minder lhbtq personages te zien op Amerikaanse (kabel-)zenders en de acht grootste streamingplatforms, waarvan de meeste ook in Nederland actief zijn. Dit nadat het vorige seizoen nog een recordaantal liet zien.

De Amerikaanse media-organisatie GLAAD screent ieder tv-seizoen het aantal personages in tv-series dat lhbtq is, en rapporteert daarover in het jaarlijkse onderzoek met de naam Where We Are on TV. Hierbij kijken ze naar gescripte programma’s op de reguliere tv-zenders, kabelzenders en streamingplatforms, waarvan de meeste ook in ons land actief zijn: Apple TV+, Amazon Prime, Disney+, HBO Max, Hulu, Netflix, Peacock en Paramount+.

596 personages

Dit jaar verscheen de achttiende editie van het rapport, dat het tv-seizoen van 1 juni 2022 tot en met 31 mei 2023 bestrijkt. In totaal waren er 596 lhbtq personages te zien, waarbij het gaat om personages in een hoofdrol en in terugkerende rollen. Vorig jaar waren dat er nog 637, wat een afname betekent van 6,44%.

Verreweg de meeste lhbtq personages zijn te vinden in programma’s van de streamingplatforms: 356. Op de kabelzenders zijn dat er 139 en op de reguliere zenders 101.

51% van kleur

Het GLAAD-rapport laat verder zien dat 24% van de personages voorkomt in series die inmiddels zijn gecanceld of in hun laatste seizoenen zitten. Het aantal lhbtq personages van kleur zit juist in de lift: dat waren er 304 die goed zijn voor 51% van het totaal.

Binnen de letters lhbtq telde GLAAD 32 transgender personages (van wie 16 trans vrouw, 11 trans man en vijf trans non-binair). Acht personages leven met hiv, al keren al deze personages niet terug in het komende tv-seizoen.

Succesvol

President en directeur van GLAAD Sarah Kate Ellis zegt in een toelichting op het rapport: “We hebben met shows als The Last of Us, Stranger Things en The Umbrella Academy gezien dat wanneer netwerken en streamers hun volledige merkinvloed aanwenden in lhbtq-inclusieve series, onze verhalen zowel commercieel als onder critici succesvol zijn.”

Ze vervolgt: “Het medialandschap blijft groeien en veranderen. Het is absoluut noodzakelijk dat deze bedrijven achter de lhbtq-verhalen blijven staan, zodat deze series in staat zijn om dieper in te gaan op de levens en verhalen van de personages van wie het publiek is gaan houden.”

Rapport

Het rapport Where We Are on TV is hier te vinden.

Coverbeeld: Stranger Things / Netflix

Powered by Labrador CMS