Column Pim Nugteren

Mijn zoektocht naar het perfecte perzikhuidje

Column van Pim: "Ik ben onzeker over mijn huid"

Leestijd: < 1 min

Van al mijn onzekerheden staat die over mijn huid absoluut op nummer één.

Mijn huid was nooit goed, als tiener zat mijn gezicht al vol puistjes. Op een gegeven moment was ik het zat en besloot ik naar de dermatoloog te gaan. Een zware pillenkuur heeft mij toen van de meeste oneffenheden afgeholpen, maar de gevolgen van jarenlange acne zijn nog altijd te zien. Hoe ouder ik word, hoe erger mijn huid lijkt te worden. De stress, sigaretjes hier en daar en te weinig hydratatie en slaap de afgelopen tijd hebben voor een climax gezorgd. Ik was het zat en besloot op onderzoek uit te gaan.

Uren kan ik er besteden, voor de spiegel in mijn badkamer. Millimeter voor millimeter analyseer ik mijn huidoppervlak. Grote opgezette poriën als gevolg van jaren acne, rode vlekjes, diepe groeven en eerste rimpels wisselen elkaar af, of nog erger, komen tegelijk aan bod. Er is geen masker, zalfje of crèmepje dat ik nog niet heb geprobeerd. Van de grote merken als Dove, Nivea en Vichy tot aan de arganolie en Shea butter uit dubieuze kraampjes in Marokko, of gewoon Amsterdam Nieuw-West. Maar nu was ik er toch echt klaar mee. Ben ik nou zo ijdel? Of zijn er meerdere metroseksuele mannen, die met hetzelfde probleem kampen? Er moet toch iets zijn om de tand des tijds tegen te gaan en mijn huid weer iets op te laten frissen?

Een porie blijkt namelijk geen spier te zijn die zichzelf weer terug in vorm kan brengen. Zoals de anus dat bijvoorbeeld wel is.

Op internet vond ik van alles; beauty blogs, vlogs en fora staan vol met tips en tricks. Een grote tegenvaller was echter dat overal dezelfde conclusie boven kwam: aan vergrote poriën valt niets te doen. Een porie blijkt namelijk geen spier te zijn die zichzelf weer terug in vorm kan brengen. Zoals de anus dat bijvoorbeeld wel is. Om maar even een voorbeeld te noemen. Maar nee, eenmaal een vergrote porie, altijd een vergrote porie. Wel kun je door een wekelijks hydroxyzuurmasker voorkomen dat de poriën nóg groter worden. Ook zou een peperdure laserbehandeling nog wel iets van resultaat kunnen boeken. Een tijdelijke, en goedkopere, oplossing is om de poriën dicht te plamuren met een primer om hier vervolgens weer een laag bb crème en foundation overheen te smeren. Dit zou de poriën optisch kleiner laten lijken en de huid egaler. Ik rende dezelfde dag nog naar de dichtstbijzijnde Etos en heb het braaf geprobeerd, maar mijn gezicht volsmeren met make-up bleek voor mij toch niet de juiste oplossing. Het leek wel of ik tijdens elke meeting op mijn werk werd aangestaard. Daarnaast leek het aan het eind van de dag alsof mijn poriën nog meer verstopt begonnen te raken door alle troep op mijn gezicht.

Dan maar de ouderwetse manier. Zoals elk deel van je lichaam kun je ook je huid door middel van voeding veranderen. Gezonde voeding met veel groente en fruit (dit lijkt overigens een terugkerende trend in elk dieetadvies), zo nu en dan een handje ongezouten en ongebrande noten, voldoende slaap en water, heel veel water. En dus besloot ik mijn waterinname bij te gaan houden. Op kantoor plakte ik op mijn bureau een post-it waarop ik de aantallen flesjes water turfde. De ochtend ging vaak nog wel goed, maar tegen de middag en al helemaal in de avond bleek het lastig om voldoende water te blijven drinken. Er moest toch een makkelijkere manier zijn?

Een vriend kwam met de verlossende tip. Net als al het goede in het leven komt ook een mooie huid van binnenuit, maar naast gezonde voeding en voldoende water en slaap kun je blijkbaar ook supplementen innemen die vol zitten met goede natuurlijke ingrediënten, die de verjonging van de huid bespoedigen. Collageen bleek alles te zijn wat mijn huid nodig had, aldus het internet. En zo begon ik aan een kuurtje Nutraskin. Simpelweg omdat zo’n beetje iedere BN’er en influencer dat ook leek te doen. Het komt neer op zakjes collageenpoeder dat je oplost in water. Collageen is een eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel en onder andere zorgt voor dat felbegeerde, elastische en stralende perzikhuidje. Ik besloot het te proberen. Eigenlijk zag ik al direct na week één resultaat. Rode plekjes verminderden, groeven en rimpels leken af te nemen en mijn huid leek frisser en jonger. Of het door de combinatie met betere voeding en meer water kwam, weet ik niet, maar ik blijf dit goedje zeker nog wel even dagelijks drinken.

Ondertussen spaar ik dan nog wel even door voor die laserbehandeling, want niemand zit natuurlijk te wachten op een leven lang gezond eten, veel water drinken en voldoende slapen. Ben je gek, ik heb wel wat beters te doen. Mij druk maken om al mijn andere onzekerheden bijvoorbeeld.

Coverbeeld: Peter van der Wal 

Powered by Labrador CMS