“Mijn oma was de glamourpoes van onze familie”

Dragqueen Miss Cartier deelt haar beautygeheimen

Leestijd: < 1 min

Miss Cartier is een bezig bijtje. Matthijs Geuze (30) begon acht jaar geleden met zijn drag persona. Inmiddels treedt hij door heel het land op als Miss Cartier én werkt hij fulltime voor Dior. We spraken de drag extraordinaire over haar beautygeheimen.

We ontmoeten Miss Cartier volledig na een event in Amsterdam. Als Matthijs was hij de dag ervoor nog in het buitenland voor zijn fulltimebaan, als Miss Cartier straalde hij in een bonte (“Nepbont, natuurlijk!”) outfit op een festival. En dat met 32 graden. “Ik ben de meest zweterige meid in de industrie, maar daar heb ik zo mijn trucjes voor.”

Daarover wil ik later alles weten, maar kun je eerst vertellen hoe jij de wereld van drag bent ingerold?“
“Ik was 22, woonde in Parijs en was net uit de kast. Ik wilde dingen doen die buiten mijn comfortzone lagen. Eén daarvan was om naar Milkshake Festival te gaan. Daar ontmoette ik Boris, ook wel bekend als Miss Envy Peru. We raakten aan de praat en er ontstond een idee om een drag make-over te filmen voor mijn YouTube-kanaal.”

En dat was zo leuk dat je het bleef doen?
“Eigenlijk wel, inmiddels zijn we acht jaar verder. Ik heb zestien jaar theater gemaakt en startte een jazzband op de universiteit. Miss Cartier was voor mij een mooie nieuwe stap. Mijn look heb ik afgekeken van mijn oma, zij was de glamourpoes van onze familie.”

Kun je daar meer over vertellen?
“Mijn oma is altijd een inspiratiebron voor mij geweest. Zij zag er heel erg elegant uit. Ze deed er een uur over om zichzelf op te doffen bij haar kaptafel en daar keken mijn zus en ik altijd naar. Ze toupeerde haar kapsel en rook naar Chanel N°5. Ik dacht: als mijn oma dit kan, waarom kunnen jongens zich dan niet zo opdirken? Niet alleen maakte ze al haar mantelpakjes in de stijl van Coco Chanel, ze had ook altijd een spuitbus in huis om haar schoenen in dezelfde kleur als haar outfit te spuiten. Ze was een pionier. Helaas heeft ze mij nooit in drag gezien. Ze is inmiddels overleden.”

Tijdens Pride zien we je op verschillende podia. Hoe combineer je dat met je drukke leven?
“Dat is best makkelijk. Ik krijg veel energie van de dingen die ik doe en slapen komt later wel. Er komen veel leuke evenementen aan waar ik optreed. Tijdens pride heb ik vakantie opgenomen zodat ik er zoveel mogelijk kan meepakken.”

Hoe verzorg jij jouw huid tijdens deze periode?
“Ik heb een erg droge huid van mezelf en gebruik daarom make-upproducten op oliebasis. Twee dagen na een drag optreden is mijn huid op z’n best, omdat ik het daarna altijd met goede producten eraf haal. Ik zou het dus eigenlijk nog vaker moeten doen.”

Miss Cartier hannah
Miss Cartier hannah

Hoe heb je dat allemaal geleerd?
“Ik was altijd dol op tekenen, maar een gezicht is toch een ander canvas. De kneepjes van het vak heb ik van mijn collega’s geleerd. Miss Envy Peru allereerst natuurlijk, maar ook van The Countess. Zij vertelden mij hoe ik mijn gezicht moest opmaken en verzorgen.”

Hoe lang ben je met een look bezig?
“Je zou misschien denken dat deze look tien minuten heeft gekost – en mijn drag zusters vinden ook dat ik er zo uitzie – maar dit duurt toch ongeveer anderhalf uur. Het eraf halen doe ik in een kwartier. Al doe ik er meestal expres iets langer over, omdat ik het zonde vind het kunstwerk eraf te halen.”

De temperatuur loopt vaak op bij een optreden. Hoe hou je dat vol?
“Ik gebruik een goede setting spray en spuit daarna haarspray over mijn gezicht zodat alles goed blijft zitten.”

Miss Cartier hannah cleansing oil
Miss Cartier hannah cleansing oil

Dat klinkt niet goed voor je huid.
“Daarom is de verzorging daarna ook zo belangrijk voor mij. Ik gebruik altijd de hydrofiele Cleansing Oil van hannah om die laag haarspray er weer af te halen, een soort olie die ik op mijn gezicht aanbreng en waarmee ik vervolgens door middel van een water en een vochtige, warme handdoek alle make-up in één keer van mijn gezicht verwijder.”

De favorieten van Miss Cartier

Touch of Silk

Touch of Silk van hannah is uitstekend om na het afschminken te gebruiken als huidverbeterende finishing touch. Daarnaast is het product te gebruiken als een primer voordat je je make-up aanbrengt, waardoor die langer en mooier blijft zitten. (30 ml)

Cleansing Oil

Een hydrofiele gezichtsreiniger van hannah op basis van natuurlijke oliën met als belangrijkste ingrediënt zuiver plantaardige sojaolie met uitstekende reinigende eigenschappen. (125 ml)

Meer weten over de producten van hannah? Kijk op hannah.nl.

Beeld: Emma Pot - Pixelstories

Powered by Labrador CMS