The only queer in the village

“Mijn moeder ging mee tijdens mijn eerste date”

Jelle (16) over queer zijn in een klein dorp

Leestijd: < 1 min

Soms voelen deze dorpelingen zich the only queer in the village. Toch heeft het dorp een bijzonder plekje in hun hart. Jelle Jannink (16) woont in Ambt-Delden (< 2.000 inwoners). "Het woord ‘homo’ leerde ik pas kennen toen mensen het naar me begonnen te roepen."

“Het woord ‘homo’ leerde ik pas kennen toen mensen het naar me begonnen te roepen. Zelfs vrienden deden dat af en toe grappend. Ik kon er niet om lachen, juist omdat ik zo twijfelde over mijn gevoelens.

Inmiddels weten mijn vrienden dik een jaar dat ik op jongens val; mijn familie heb ik het pas een paar maanden terug verteld. Ambt-Delden is een vrij christelijk boerendorpje, ik was bang voor negatieve reacties. Ik kom uit een groot gezin met vijf zussen en drie broers, die er gelukkig allemaal goed op reageerden.

Terugkijkend denk ik: wow, Jelle, eigenlijk was het overduidelijk. Met een ex-vriendinnetje besprak ik ooit een YouTube-video van Rutger Vink en zijn vriend Thomas. Toen ze me vroeg wat ik van Thomas vond, antwoordde ik: ‘Heel erg knap’. Arme meid. Die moet ook gedacht hebben: daar gaat mijn vriendje.

Only queer in the village - Jelle
Only queer in the village - Jelle

Mijn leven speelt zich grotendeels af in Bentelo, een dorpje net naast Ambt-Delden, dat vooral bekendstaat om de jaarlijkse paasparty. Het is er gezellig, knus, maar ontmoetingsplekken voor queer personen zijn er niet. Daarvoor zit ik minimaal een half uur in de auto.

Op internet ben ik daarom op zoek gegaan naar jongens als ik. Eind vorig jaar had ik mijn eerste date. Mijn moeder heeft me gebracht. Awkward, dacht ik eerst, maar achteraf was ik blij dat ze erbij was. Het internet blijft een spannende plek. Je weet nooit zeker of iemand is wie hij zegt te zijn. Toen mijn moeder zag dat de kust veilig was, liet ze me aan mijn lot over. 

In mijn vriendengroep was ik de eerste die uit de kast kwam, maar inmiddels zijn er een paar bij gekomen. Eén jongen liet me weten dat ik een rol had gespeeld in zijn coming-out. Doordat ik de moed had die stap te zetten, durfde hij ook. Dat vond ik erg speciaal. Mijn leven is er makkelijker op geworden sinds ik uit de kast ben. Ik voel me vrijer, gelukkiger en kan weer mezelf zijn.”

Beeld: Chris & Marjan

Powered by Labrador CMS