oud geleerd

Mieke en Femke: “Wij voelen ons écht niet oud, eerder 35 of 40”

Leestijd: 2 min

In koffietafelboek PR:OUD – trots op leeftijd vertellen veertig mensen over ouder worden. Mieke Zilverberg (74) en Femke Hora Adema (77) voelen zich totaal niet oud.

Mieke: “Wat ik fijn vind aan ouder worden is dat ik relaxter ben geworden. Ik heb meer overzicht, heb dingen sneller door en mijn blik is veel breder geworden. Als je ouder wordt hóéf je niet meer zoveel.”
Femke: “Als je jonger bent is het lastiger om te overzien welke gevolgen je beslissingen hebben. Naarmate je ouder wordt maak je soortgelijke dingen steeds opnieuw mee en kun je dat beter navigeren. Ik vind het een groot
cadeau om er steeds een jaar bij te krijgen. Doordat ik op m’n vijftigste nog mijn andere helft ontmoette, voel ik me echt een geluksvogel. Tegelijkertijd speelt bij ons allebei de angst dat als een van ons twee doodgaat, de ander alleen verder moet. Ik denk dat ik bijna zou meesterven als Mieke sterft. Dat vind ik een griezelig idee. Wat moet ik dan? Dan weet ik het niet meer.”
M: “Ik ook niet.”
F: “Ik voel me in ieder geval niet oud. Als er iemand voor me opstaat in de tram, kijk ik altijd achterom. Sta je op voor míj? Hou op, zeg. Ik vind het gewoon een belediging.”
M: “O, ik neem het graag aan.”

“als ik met onze kleinkinderen praat merk ik dat ze totaal geen moeite hebben met diversiteit op het gebied van genderidentiteit en seksualiteit”

F: “Wij voelen ons écht niet oud, eerder 35 of 40.”
M: “Ik ben weleens jaloers op alle vrijheden en mogelijkheden die de jongere generatie heeft. Ik moest vroeger heel voorzichtig zijn met wat ik deed, met wie ik omging. Sinds Femke en ik elkaar leerden kennen, besloot ik: dit is wat het is, take it or leave it.”
F: “Toch stel ik Mieke niet voor als mijn vrouw, als we buiten de Randstad komen. Ook in Amsterdam is het – zeker voor mannen – niet risicoloos om hand in hand over straat te lopen. Dat was in het flowerpowertijdperk wel anders.”
M: “Als ik met onze kleinkinderen praat – ze zijn tussen de 15 en 25 jaar oud – merk ik dat ze totaal geen moeite hebben met diversiteit op het gebied van genderidentiteit en seksualiteit.”
F: “Sterker nog, ze vinden het idioot als je je er wél druk om zou maken.”
M: “Het boeit ze niet, en dat vind ik erg hoopvol.”

Het koffietafelboek PR:OUD - trots op leeftijd, een sprankelend eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd is inmiddels verschenen. Meer info vind je op pr-oud.com.

Tekst: Martijn Tulp | beeld: Sevilay Maria | styling: Richard Schreefel | idee & realisatie: Micaela Bartels

Powered by Labrador CMS