happy throuple

Felix, Mik en Isabeau

“Mensen denken vaak dat het bij polyamorie om seks draait”

Felix, Mik en Isabeau zijn een happy throuple

Felix, Mik en Isabeau
Leestijd: 3 min

Felix (30) is beleidsadviseur, Mik (24) is officemanager en Isabeau (26) is projectleider. “Op het Bevrijdingsfestival in Utrecht hebben we de hele middag staan tongen.”

Felix: “Ik ontmoette Isa tijdens een borrel van de Hogeschool Utrecht. Het was gelijk gezellig.”
Isabeau: “En een beetje stressvol. We belandden beiden in het bestuur van de studentenvakbond, maar zaten ook in een prille relatie. Geen aanrader. Het was vooral ingewikkeld dat de rest van het bestuur van niets mocht weten. Het liep goed af; inmiddels zijn we zes jaar verder.”
Felix: “Twee jaar terug leerde ik Mik kennen tijdens een workshop waar ik met een groep mensen die opgevoed zijn als man, kritisch in gesprek ging over hoe dat ons had gevormd. Het was een heel intens en emotioneel weekend.”
Isabeau: “Toen Felix thuiskwam van dat weekend, vertelde hij dat er maar één iemand meer had gehuild dan hij, dat was Mik. Die klinkt leuk, dacht ik gelijk.”

Gay best friend

Mik: “Een paar maanden later ontmoette ik Isabeau op een evenement waar zij sprak over polyamorie. Ik zat op de eerste rij bij alles wat ze zei enthousiast met m’n vingers te knippen.”
Isabeau: “Ik liep gelijk naar Mik toe om hen te zeggen dat ik zo blij was met hun aanmoediging; ik haat publiekelijk spreken. Op dat punt wist ik overigens nog niet dat Mik non-binair is en een transitie overwoog. Ik dacht dat Mik een gay man was, dus zag hen niet als relatiemateriaal, meer als een maatje.”
Mik: “Dat is me wel vaker overkomen, dat mensen dachten dat ik gay ben. Ik zat ooit al achterop de fiets bij iemand – in mijn beleving na een avond flirten – toen ze zei: ‘Zo fijn, een logeerpartijtje met iemand die geen interesse in mij heeft. Hoef ik me lekker nergens druk om te maken.’ Heel ongemakkelijk. Met Felix en Isabeau heb ik dit al snel besproken. Inmiddels slik ik ook hormonen.”
Isabeau: “Op een gegeven moment hebben Felix en ik Mik uitgenodigd om mee te gaan naar het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Daar hebben we de hele middag met elkaar staan tongen. Daarna was het hek van de dam en begonnen we met elkaar te daten.”

“We doen sowieso niet alles met z'n drietjes”

Big love

Felix: “Dit is mijn eerste polyamoureuze relatie.”
Isabeau: “Ik datete al met iemand toen ik Felix leerde kennen, dus ik moest toen voor het eerst navigeren tussen twee relaties. Toen het uitging met die ander, bleven Felix en ik met zijn tweetjes over.”
Felix: “We hebben toen gelijk besloten de relatie open te houden. Het voelde niet goed om elkaar dingen te ontzeggen die we eigenlijk wel wilden.”
Mik: “Ik date sinds mei vorig jaar met Felix en Isabeau. Voor mij is dit ook de eerste keer dat ik met meerdere personen tegelijk een relatie heb.”
Felix: “Mensen denken vaak dat het bij polyamorie om seks draait, maar er zitten zoveel meer voordelen aan. We doen sowieso niet alles met z’n drietjes, zoals je vaak bij monogame koppels ziet. We gaan bijvoorbeeld weleens apart van elkaar met andere vrienden op vakantie. Seksueel laten we elkaar ook buiten deze relatie heel vrij. Eigenlijk vinden we dat we niets te zeggen hebben over wat de anderen doen en laten.”
Isabeau: “Voor mij is het gevoelsmatig heel prettig. In monogame relaties voelde ik me altijd gestrest over alles wat ik niet mocht voelen. Ik voelde me non-stop schuldig, zeker wanneer ik verliefd werd op een ander – zonder dat de liefde voor de persoon waarmee ik reeds een relatie had, verdween. Binnen deze relatie ben ik vrij om te voelen wat ik voel.”
Mik: “Ik word supervaak verliefd op mensen en binnen mijn relatie met Isabeau en Felix kan dat gewoon. Je voelt wel dat monogamie de norm is in de maatschappij. Af en toe merk ik nog dat mijn gedrag door die norm beïnvloed wordt.”

on

Nooit uitgepraat

Felix: “Het mooiste, maar soms ook moeilijkste aan Isa vind ik dat zij altijd het beste uit onze relatie wil halen. Ik wil soms gewoon genieten van wat er is.”
Isabeau: “Ik ga graag heel diep in gesprekken, zeker wanneer ik zelf een beetje vastzit. Gelukkig is Felix een intelligente, complexe denker. Dat vind ik een van zijn grootste pluspunten – naast zijn prachtige krullen.”
Mik: “Felix heeft ontzettend veel geduld en hij is heel rustig en bedachtzaam.”
Felix: “Maar jij ook. Dat is een zeldzame eigenschap. De wereld is soms best hard, dus ik vind het fijn om een relatie te hebben met iemand die zo zacht kan zijn. Al wil jij mensen soms wel te veel pleasen.”
Isabeau: “Voor mij is een relatie op z’n best wanneer je met de ander – of in ons geval anderen – een verbinding aan kunt gaan, zonder jezelf te verliezen of hen te willen veranderen.”
Mik: “Helemaal eens, al is dat soms best een uitdaging.”
Felix: “Je moet blijven praten over je relatie. En je seksleven. En als het echt niet meer werkt, moet je er simpelweg mee stoppen.”

Hoofdfoto: Jasper Koekoek

Powered by Labrador CMS