Interview

Martin Hierck portretteerde Paula, een transgender vrouw uit Amsterdam

Hij vertelt over zijn boek Staying in, coming out

Leestijd: < 1 min

Paula is een transgender vrouw van 63 jaar die een bovenwoning bewoont in Amsterdam-Zuid. Fotograaf Martin Hierck portretteerde haar voor zijn boek Staying in, coming out. Aan Winq vertelt hij over zijn idee voor het boek en de mooie momenten die hij met Paula heeft beleefd tijdens het maakproces.

"Een statig bovenhuis in Amsterdam-Zuid. Hier wordt het verleden gekoesterd. Of misschien wel: vastgeklampt. Deze plek verlaten is, na zestig jaar, een huizenboog obstakel voor Paula. Omdat ze er lang een geheim met zich meedroeg. Niemand die het wist. Na jaren worstelen besloot ze uit haar ei te kruipen. Fotograaf Martin Hierck portretteerde er het leven van de laatste bewoonster. De dagelijkse routine. Huiskat Sil. De moeite van loslaten."

Zo luidt de omschrijving van het boek Staying in, coming out. Jean-Pierre Geelen schetst Paula’s verhaal in woorden. Paula zelf zet de foto’s die Martin van haar maakte daarnaast extra kracht bij met haar schitterende poëzie. Hierck (hier links op de foto) vertelt aan Winq hoe het boek tot stand is gekomen en wat hem is bijgebleven van het werken met Paula.

Hoe ben je op het idee gekomen om fotograaf te worden en wat is je specialisatie? 

“Fotograferen doe ik eigenlijk al mijn hele leven. Het is denk ik aangeboren. Mijn overgrootopa was Nederland’s eerste persfotograaf en mijn oom is ook fotograaf. Rond mijn 25e ben ik echt serieus gaan werken als fotograaf. In eerste instantie met het fotograferen van de natuur, maar al snel ben ik overgestapt naar reisfotografie. Omdat je niet altijd op reis kunt zijn ben ik mij gaan specialiseren in de documentaire fotografie. Sinds een jaar of tien werk ik aan langlopende fotoprojecten op het snijvlak van documentaire en kunst.”

Hoe ben je in contact gekomen met Paula? 

“Paula en ik zijn al bijna twintig jaar collega's bij onze gezamenlijke werkgever, Vogelbescherming Nederland.”

Staying in, coming out
Paula, uit het boek Staying in, coming out

Wat maakt het leven van Paula zo bijzonder dat je dacht: hier wil ik een compleet boek aan wijden? 

“Ik heb Paula voorgesteld om de laatste fase van haar moeders leven vast te leggen omdat ik wist hoe close de band met haar moeder was. Door aarzeling en de hectische periode is dit niet gebeurd. Later kreeg Paula hier spijt van. Na de dood van haar moeder was het leven zwaar voor Paula. Ze twijfelde over verhuizen of blijven wonen in de ouderlijke woning met al die herinneringen. Ik heb Paula toen voorgesteld om een boek over haar toch bijzondere leven te maken om te kijken of ik haar met dit vraagstuk kon helpen. Ik wist ook dat Paula nog heel erg vasthoudt aan tal van gewoontes en spullen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Dit maakte het beeld voor mij eigenlijk compleet.” 

Kun je enkele momenten noemen die je tijdens het fotograferen zijn bijgebleven? 

“De mooiste momenten ontstonden eigenlijk altijd tijdens de langere fotosessies van soms wel een halve dag. Paula ging dan volledig haar eigen gang en was totaal zichzelf. Vaak kwamen daar de mooiste foto's uit naar voren. Als ik haar dan de resultaten liet zien, zei ze steevast: ‘Hé maar warempel! Ik heb niet eens gezien dat jij toen een foto hebt genomen!’. Wat ik ook een mooi moment vond is de dag dat de glazenwasser op driehoog haar ramen kwam wassen. Hij is toch een van de weinige personen die een blik kan werpen in haar teruggetrokken bestaan. En zo lief: ze heeft dan een taartje voor hem klaarstaan. Dat eet hij dan in de hoogwerker, al kletsend met Paula.”

Staying in, coming out
Paula, uit het boek Staying in, coming out

Wat vindt Paula zelf van het eindresultaat? 

“Ze is er echt heel erg blij mee en trots dat we dit samen hebben kunnen doen. Ze vindt de foto's prachtig. Wel vindt ze het natuurlijk spannend dat haar leven nu zo in de openbaarheid komt. Zeker omdat ze altijd wel een redelijk teruggetrokken bestaan heeft gehad.”

Tot slot: wat wil je bereiken met het uitgeven van dit boek? 

“Uiteindelijk hoop ik dat Paula door dit boek die vreselijk moeilijke beslissing over blijven of verhuizen kan gaan nemen en haar leven weer oppakt. Het zou mooi zijn als het in de transgender community in Nederland ook zijn weerslag heeft en andere voornamelijk oudere transgenders zou kunnen helpen om in vrijheid en openheid te leven.”

Staying in, coming out
Paula, uit het boek Staying in, coming out

Staying in, coming out

Hardcover, 160 pagina’s, € 35,--
Staying in coming out is verkrijgbaar via Kyosei.nl en verschijnt 16 november 2023. Bestel je het boek voor die tijd? Dan heb je het boek uiterlijk 18 november 2023 in huis.

Kijk voor meer werk van Martin Hierck op zijn website, of volg hem op instagram via @mhierck.

Staying in, coming out
Staying in, coming out
Powered by Labrador CMS