oud geleerd

Marjan Sax: “De jongere generatie lhbtq personen heeft het minder makkelijk dan soms gedacht wordt”

Leestijd: 1 min

In koffietafelboek PR:OUD – trots op leeftijd vertellen veertig mensen over ouder worden. Marjan Sax (76) weet hoe belangrijk het is om je uit te blijven spreken.

“Ouder worden lijkt in maatschappelijk opzicht niet te deugen: in het Westen kijken we eigenlijk een beetje denigrerend en neerbuigend naar oudere mensen. Het geeft me het gevoel dat ik niet echt meer meedoe, terwijl dat eigenlijk nergens op slaat. In lichamelijk opzicht vind ik ouder worden niet bepaald een vreugdevol proces. Wel vind ik het fijn dat ik wat verstandiger en rustiger ben geworden. Mensen zeggen dat je milder wordt en dat je je steeds minder druk gaat maken. Maar ik vind het juist heel goed om je druk te blijven maken over wat er in de wereld gebeurt.

De jongere generatie lhbtq-personen heeft het minder makkelijk dan soms gedacht wordt: het is een pittige wereld om in op te groeien. Gelukkig is er meer vertegenwoordiging in de media en wordt er openlijker over seksuele diversiteit gesproken. Toch ligt seksualiteit als onderwerp – of het nu over diversiteit, sekswerk of abortus gaat – altijd enigszins onder vuur. Ik vind het belangrijk dat iedereen evenveel rechten heeft, maar juist het idee dat je anders kunt zijn, en dat je niet allemaal hetzelfde hoeft te zijn, vind ik aantrekkelijk.

“als je onrecht ziet, zeg er dan iets van. zwijgen helpt nooit”

Het kan best prettig zijn – ook voor je ego – om ánders te zijn, om af te wijken, om bij een subcultuur te horen en daar trots op te zijn. Wat ik mooi vind om te zien bij de jongere generatie lhbtq’s, is dat er een soort vanzelfsprekendheid en gemak is over diversiteit. Dat vind ik ontzettend goed. Ik vind het belangrijk dat de jongere generatie hun mond opentrekt. Als je onrecht ziet, zeg er dan iets van. Zwijgen helpt nooit. In mijn tijd was maatschappelijke verontwaardiging vanzelfsprekender. Je kunt je niet in slaap laten sussen en denken dat iets vanzelf wel goedkomt. Niks gaat vanzelf. Je moet het niet gek vinden om je strijdbaar op te stellen.”

Het koffietafelboek PR:OUD - trots op leeftijd, een sprankelend eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd is inmiddels verschenen. Meer info vind je op pr-oud.com.

Styling: Richard Schreefel | idee & realisatie: Micaela Bartels

Powered by Labrador CMS