Man mag geen bloed doneren, dus uit protest doneert hij een nier

'Filantropisch activisme'

Leestijd: < 1 min

De 24-jarige Barton Lynch doneerde jarenlang bloed. Toen hij mannen begon te daten, mocht dat ineens niet meer. Nu heeft hij uit protest een van zijn nieren gedoneerd aan een onbekende persoon, om aandacht te vragen voor het feit dat gays niet zomaar bloed mogen doneren.

In Virginia in de VS gelden dezelfde restricties op het gebied van bloeddonatie als in Nederland. Mannen die seks hebben met andere mannen, mogen alleen bloed doneren als ze een jaar lang celibatair hebben geleefd. Hoewel die wetgeving in Nederland in de toekomst wellicht wordt aangepast, is daar in Virginia nog geen sprake van.

Twaalf maanden geen seks
De 24-jarige Barton  Lynch doneerde jarenlang bloed, als eerbetoon aan zijn vader die aan kanker is overleden. Maar toen hij met mannen begon te daten, kwam daar een einde aan: hem werd verteld dat hij alleen nog bloed mocht doneren als hij twaalf maanden geen seks had gehad met een man.

Dit frustreerde Lynch zodanig, dat hij besloot in actie te komen. Hij besloot een nier te doneren, want dat mag namelijk wel, nadat iemand de nodige tests daarvoor heeft gedaan. Zelf noemt hij het ‘filantropisch activisme’, en hij wil ermee laten zien dat de wetgeving op het gebied van bloeddonatie volledig achterhaald is.

Succesvolle operatie
Hij vertelt: “Ik heb geen idee aan wie mijn nier is geschonken. Ik heb hem of haar via het ziekenhuis een brief gestuurd, die al dan niet gelezen wordt. Een reactie verwacht ik ook niet. Ik heb alleen vernomen dat de operatie succesvol is verlopen.”

Lynch heeft ook een brief gestuurd aan het Amerikaanse ministerie van Gezondheid, waarin hij vraagt om de wetgeving omtrent bloeddonatie aan te passen. Met name de wijze waarop mannen ondervraagd worden over hun seksleven, vindt hij vreemd. “De enige vraag die je krijgt is of je het afgelopen jaar seks hebt gehad met een man. Niet of dat je vaste, monogame partner is of dat het er een stuk of vijftig zijn geweest.”

Bron: PinkNews

Powered by Labrador CMS