Madonna ontvangt prestigieuze Advocate for Change Award

Leestijd: < 1 min

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton was in 2013 de eerste die de Advocate for Change Award ontving voor zijn inspanningen op het gebied van LHBTQ-rechten. Zes jaar later is Madonna de tweede persoon die deze award ontvangt voor haar jarenlange steun.

GLAAD is de grootste LHBTQ-belangenorganisatie van de Verenigde Staten. Jaarlijks reiken ze de GLAAD Media Awards uit aan mensen die op welke manier dan ook een positieve bijdrage hebben geleverd aan de bewustwording rond LHBTQ-gerelateerde zaken.

Bill Clinton
Eens in de zoveel tijd reikt GLAAD een Advocate for Change Award uit aan iemand die zich dusdanig hebben ingespannen dat ze uitgebreid in het zonnetje mogen worden gezet. In 2013 was het de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, die de ere-award kreeg voor zijn werk op het gebied van gelijke rechten voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Onder zijn gezag werden de eerste stappen gezet rond de openstelling van het huwelijk in alle staten van de USA.

Bondgenoot
Zes jaar later is Madonna de eerste vrouw die de Advocate for Change Award krijgt. GLAAD geeft haar de prijs voor haar jarenlange inzet voor de LHBTQ-gemeenschap. “Madonna is altijd de grootste bondgenoot van onze gemeenschap geweest en zal dat altijd blijven. Het is niet meer dan logisch dat we onze grootste pleitbezorger eren tijdens ons grootste evenement ooit”, zegt president en CEO van GLAAD, Sarah Kate Ellis.

Ze vervolgt: “Van de hiv-crisis tot andere internationale LHBTQ-gerelateerde zaken: Madonna zet zich zonder terughoudendheid in voor een wereld waarin LHBTQ’s worden geaccepteerd. Met haar muziek en kunst heeft ze door de jaren heen veel betekend, zelfs levens gered. Met haar woorden en acties heeft ze de harten en geesten van ontelbaar veel mensen beïnvloed.”

Benefietbijeenkomsten
Vanaf het prille begin van haar carrière heeft Madonna de community ondersteund. Ze was een van de eersten die aandacht vroeg voor de aidscrisis, in een tijd dat aids vaak nog onzichtbaar was in de media. Ze trad op tijdens benefietconcerten en –bijeenkomsten, organiseerde een dansmarathon en bij haar Like a Prayer-album in 1989 zat een folder getiteld ‘The Facts about Aids’.

Op het Erotica-album stond ‘In This Life’, een eerbetoon aan al haar vrienden die ze was verloren aan de ziekte. Ook in haar documentairefilm Truth or Dare (hier In Bed with Madonna genoemd) liet ze onverbloemd zien dat bijna al haar dansers gay waren.

Scouting
Later sprak ze zich uit tegen anti-homowetgeving en voor gelijke rechten. Tijdens de 24e uitreiking van de GLAAD-awards kwam Madonna verkleed in een scoutingpak om een statement te maken tegen de ban op LHBTQ-jongeren door Boy Scouts of America. En tijdens de laatste jaarwisseling stond Madonna ineens op het podium bij de Stonewall Inn om te vieren dat het vijftig jaar geleden is dat er voor het eerst openlijk werd gestreden voor gelijke rechten.

Eurovisie
De GLAAD-awards worden uitgereikt in New York op 4 mei. Nu maar hopen dat Madonna bij de show aanwezig kan zijn, want de geruchten dat ze in mei optreedt tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv worden steeds sterker…

Bron: Homorazzi

Powered by Labrador CMS