Madonna in Pose, een goed idee of niet?

Leestijd: < 1 min

Ryan Murphy denkt hardop na over het tweede seizoen van Pose, zijn succesvolle serie over de ballroom-cultuur in het New York van de jaren tachtig. Hij heeft Madonna op het oog voor een rol, naar aanleiding van haar 'Vogue'-hit uit 1990.

Madonna’s 'Vogue' was gebaseerd op de manier van dansen in de ballroom-battles tussen de verschillende ‘houses’ in de New Yorkse underground-scene. Hoewel sommigen de zangeres beschuldigen van ‘cultural appropriation’, oftewel het zich toeëigenen van een subcultuur die niet de hare is, zeggen anderen juist dat Madonna juist heeft gezorgd voor zichtbaarheid: door haar werd vogueing mainstream en dankzij haar bereikten veel dansers een groter publiek.

In het eerste seizoen van Pose was te zien hoe verschillende huizen het tegen elkaar opnamen tijdens de ballroom-battles. Het jaar waarin de serie zich afspeelde, was 1988. Seizoen twee gaat verder in 1989 en 1990, precies in de periode dat Madonna met de bekende vogue-dansstijl begon. De eerste keer dat ze dit deed was tijdens een optreden op de MTV Video Awards, met 'Express Yourself'. Daarna verfijnde ze haar act in de video voor 'Vogue', waarna opnieuw een spectaculair optreden volgde op de eerstvolgende MTV-show. Madonna kwam op als Marie-Antoinette en haar entourage bestond uit de dansers die ze had opgepikt uit New York en die later ook met haar zouden meewerken aan de Blond Ambition Tour en de film Truth or Dare.

Ryan Murphy vertelt nu in een interview dat Madonna onderwerp is van het tweede seizoen van Pose. Te zien is hoe de karakters reageren op het feit dat de zangeres een deel van hun cultuur mainstream maakt. Verderop in het gesprek zegt Murphy dat hij goed bevriend is met Madonna en vraagt hij zich hardop af of het misschien een idee is om haar te vragen voor de show. “Voor Pose doen we niet aan stunt-casting en ik denk ook niet dat we dat willen. Maar wie weet wil ze 1990-Madonna spelen, we gaan het in ieder geval even bespreken met Janet Mock.” Mock is scenarioschrijver, producent en regisseur van Pose.

2018-Madonna die 1990-Madonna speelt? Dat is inderdaad een stunt. Gewoon doen!

Powered by Labrador CMS