Maart is Queer Geschiedenismaand – dit staat er op het programma

Leestijd: < 1 min

Voor de tweede keer is maart uitgeroepen tot Queer Geschiedenismaand. Samen met diverse culturele instellingen biedt IHLIA LGBTI Heritage een platform waarop de viering en overdracht van lhbtq-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan, ook buiten de Pride-periode in de zomer.

HLIA is met de grootste lhbtq-collectie van Europa dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtq in Nederland en laat samen met de deelnemende organisaties het publiek kennismaken met de prestaties en nalatenschap van historische lhbtq's.

Onzichtbare geschiedenissen

"Er zijn talloze onzichtbare geschiedenissen te vertellen van mensen die we nu lhbtq zouden noemen” zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA LGBTI Heritage. “Nu de aangesloten culturele en erfgoedinstellingen hun queercollectie of -programma laten zien, bieden we in de Queer Geschiedenismaand gezamenlijk een betere representatie van de lhbtq-gemeenschap."

Voor veel mensen uit gemarginaliseerde groepen werkt het emanciperend om meer te leren over de geschiedenis van de gemeenschap. Ook het zien en herkennen van deze geschiedenis speelt een rol in deze emancipatie. Hier kunnen culturele instellingen en media een belangrijke rol vervullen. Want behalve dat representatie velen kan helpen in de manier hoe zij zichzelf zien, draagt dit ook bij aan hoe minderheden door de samenleving worden bekeken. Representatie is een manier om te laten zien dat iedereen een plaats heeft in onze maatschappij.

Deelnemende instellingen

In samenwerking met deelnemende culturele instellingen is er een rijk programma samengesteld met onder andere live rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen. Daarnaast zijn online diverse blogs en video’s te vinden.

De deelnemende culturele instellingen zijn Amsterdam Museum, Arcam, Cobra Museum, CODA Apeldoorn, Imagine IC, Joods Cultureel Kwartier, OBA, Oude Kerk Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Rijksmuseum, Stedelijk en het Wereldmuseum.

Programma

Vanaf vandaag staat een (groot) deel van het programma online. Omdat instellingen lang in onzekerheid verkeerden of hun activiteit door de coronamaatregelen wel door kon gaan, komen er nog aanvullingen op de programmering. Kijk voor het actuele overzicht van het programma op www.queergeschiedenismaand.nl.

Coverbeeld: Abraham ziet de brand van Sodom, Dirck Vellert (atelier van), ca. 1520 – ca. 1525 (Rijksmuseum)

Powered by Labrador CMS